Положението не е кризисно, положението е военно. Трябва да се

...
Положението не е кризисно, положението е военно. Трябва да се
Коментари Харесай

Свиневъди: Положението е военно

„ Положението не е спешно, ситуацията е военно. Трябва да се промени законът и да забравим за така наречен заден двор “. Това съобщи на съвещание на епизоотичната комисия в Добрич шефът на най-големия свинекомплекс в България доктор Румен Караманов.
В ръководената от него плантация в добричкото село Козлодуйци се отглеждат 80 000 свине и възможното експлоадиране на Африканска чума по свинете ще удари индустриалното произвеждане. Д-р Караманов се е договорил на вчерашната среща с поданици на три села, намиращи се наоколо до фермата, да заколят и складират във фризерите отглежданите в персоналните им дворове свине , до момента в който още няма в региона вирус на Африканска чума, както и да не отглеждат още две години тези животни. Срещу това хората получават по 250 лева .

Той упорства да се вземат драконовски ограничения против разпространяването на заболяването и дава образец по какъв начин в Чехия оградили гората и нито гъбари, нито дървари били допускани. „ Оградата, която се направи на границата с Румъния, не е ограда, тя не служи за нищо. Сложете мрежа, до момента в който не са изгнили коловете “, посъветва експертът. Според него е нужно да се вкарат наказания като в Германия по 500 – 1000 евро за укрита храна , пренесена през границата .
Полицаите нямат право да преравят багажа на влизащите туристи за храна, а от Гранична полиция не могат да обзет всички – единствено през Дуранкулак на ден минават по 5-6 хиляди души.
Голям проблем е, че по две седмици се чакат резултатите от пробите , сподели на срещата ръководителят на Държавно ловно стопанство – Балчик Калинка Тодорова. Друг проблем, който тя уточни, е засиленото търсене на трюфели в региона – кучетата ровят, движат се на всички места.
„ Аз също считам, че би трябвало да се вземе решение най-малко за 2 години да се забрани развъждането на прасета в задните дворове “, съобщи проф. Паскал Желязков от Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт. Той предизвести, че за тази болест няма ваксина и няма медикаменти.
Професорът дефинира като пропуск отпадането на ветеринарните сектори , тъй като в този момент не е стопански преференциално на ветеринарните лекари за едно прасе да пътуват до някое село. В момента кметовете носят отговорност за животните. Той уточни, че Чехия е единствената страна, справила се с Африканската чума – просто чехите заградили региона и ликвидирали всички диви свине в него. За страдание България не може да загради река Дунав, въпреки да е ясно, че заболяването идва от Румъния .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР