Полковник проф. Димитър Недялков е преподавател във Военна академия и

...
Полковник проф. Димитър Недялков е преподавател във Военна академия и
Коментари Харесай

Опитен пилот обясни каква може да е причината за падналия вертолет и разкри стряскаща статистика за българските авиатори

Полковник проф. Димитър Недялков е учител във Военна академия и има хиляди летателни часове на аероплан. Той разяснява в студиото на bTV случая с хеликоптера от нощес, при който починаха двама българсски водачи.

" Първо желая да изкажа моите съболезнования. Това са мощни мъже, които са били стожери на техните фамилии. Предвид опита им, се допуска, че може би е отвод на техниката. На такава височина - 20 м, времето за реакция е доста малко и не стига за съответно деяние, това допускам, че е повода. Това е може би началната версия. При вертолетите доста сложна обстановка е когато настъпи отвод на стабилизиращия винт. Познавах двамата водачи, изключителни мъже са и двамата, постоянно вървим в Крумово ", сподели той.

Полковникът добави, че техниката, с която разполага родната авиация, би трябвало да се поддържа. " Това е съвсем 30-годишен вертолет, техниката би трябвало да се поддържа, има периоди, запаси. Не бих споделил, че е остарял, тъй като системата има още запаси. Това са верторлети, които летят в доста страни. Техника, която би трябвало да стартира да отхожда от военните сили, при нейния запас. Трябва да й се обръща съществено внимание. Това е казусът в нашата авицаия - че малко се лети. Професионалното израстване на младите е обвързвано с задоволително летателни часове, по тази причина е нужна техника, средства, запас за обезпечаване на летателните часове на младия състав. Това е необикновен проблем на хората, които в този момент влизат. Тук приказваме за авиационна техника, която избавя хора в неволя. Изправната техника е дребна по количество. Практика в нашите съюзни страни е през 10-15 години техниката с изключение на, че се възвръща, тя се и модернизира. В САЩ да вземем за пример Б52 ще лети до 2036 година, само че през 10-15 години тази техника се модернизира и се привежда към съответно положение. У нас може би модернизацията не е задоволителна да я приведе към новите условия. Технологиите разрешават на старите машини да се оборудват по този начин, че да са съответни за потребление. В базата има нова техника, само че не се поддържа напълно съответно, отново заради рецесия със средства ", сподели още Недялков.

Той разкри и една извънредно тревожна статистика. " От основаването на българската бойна авиация през 1912 г. до в този момент са цзагинали 12 % от българските бойни летци. Повечето от тях - в мирна среда. Средната дълготрайност на живота на българския водач е 52 години. Те не влизат в системата за пари и популярност, само че им е нужно уважението на хората. Те избавят хора, гасят пожари, и някой като каже, че там не би трябвало да отиват средства, те губят мотивацията си. Те са първите, които реагират, на 15-ата минута летят. Просто би трябвало да се почитат от всички ", приключи Недялков.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР