Полк. Димитър Стоянов - главен секретар на президента Румен Радев,

...
Полк. Димитър Стоянов - главен секретар на президента Румен Радев,
Коментари Харесай

Комисията за изтребителите е комисия против Румен Радев

Полк. Димитър Стоянов - основен секретар на президента Румен Радев, в изявление за предаването „ Тази заран " по БТВ, представено от " Фокус "

- От вестниците тази заран, нещо което чухме от Цветан Цветанов в нашето предаване предходната седмица, само че през вчерашния ден той е приказвал в БНР - анкетата „ Грипен " в Народното събрание не е против президента или най-малко не е офанзива. Твърденията на някои, че това е офанзива против президента или президентската институция са безпочвени. Дали е по този начин? Дали по този начин считат и от президентската институция? Сега ще приказваме дружно с основния секретар на президента Румен Радев полк. Димитър Стоянов. Анкетната комисия „ Грипен " дали е офанзива или не е офанзива против президента Румен Радев?

- Анкетната комисия действително се явява комисия анти-Радев. Защо? Защото беше манипулиран целият този развой от господин Цветанов. Непрекъснато се внушаваше, че има корупция по високите етажи. Непрекъснато се подаваха информации, че е оказан напън от президентската институция върху служебното държавно управление, върху комисията, която прави оценка офертите. Стигна се до такава степен дори да се приказва, че под въздействието на президентската институция единият план е бил интензивен, този за изтребителя, а другият за военноморските сили беше занимателен. Председателят на комисията си разреши да разяснява, че тази комисия ще бъде добре пристигнала за президента, защото тя ще почисти името му. И аз задавам въпроса какво би трябвало да бъде изчистено от името на президента? Корупция няма, тъй че аз не виждам смисъл по този метод да се подхожда.

- Самият Румен Радев обаче сподели, че има борба сред лобисти и летци.

- Определено е по този начин и борбата от една страна е сред лобисти и летци, а въпреки това е сред лаици и експерти. Видяхме лаишки изявления в доста от студията, в средствата за всеобща информация, включи се в това число и експрезидентът Плевнелиев, който разяснява нуждата от закупуване на F-16 за сметка на останалите две предложения. Не зная дали ви направи усещане, че всички тези, които излизаха по средствата за всеобща информация разясниха за какво F-16 е декласиран, а в това време никой не попита за какво „ Юрофайтър " е на второ място. Най-малкото, което е, това по този начин навежда в една посока във връзка с мненията за съответни видове самолети.

- Ако комисията е анти-Радев, за какво анти-Радев? И каква е задачата? Ако обвиняванията са по тази причина, че има корупция или че на всички места, където се прокарва тази договорка с „ Грипен " досега е имало подозрения за корупция в другите страни, кой е корумпираният и кой дава парите?

- Споменава се тук за всякакви публикации, които са излезли в интернет и за корумпирането в покупко-продажбите при закупуването на изтребителите „ Грипен ". Много забавно е да се изтъкне един значим факт. Коефициентът на некорумпираност, показателят за некорумпираност на Швеция слага страната на 4-то място. Съединени американски щати на 18-о място, Италия на 60-о, България на 75-о. Няма да е неприятно нашите политици преди да приказват за корумпираност, да се съсредоточат своето внимание и да се опитат да придържат напред нашата страна във връзка с този показател. И дано стигнем този показател на Швеция и тогава да приказваме къде е корупцията и има ли корупция в нашата страна.

- Каква е задачата да се нападна Радев, съгласно вас?

- Много просто. С тази комисия, апропо, се сътвори едно усещане, че парламентарната група на ГЕРБ си обезпечи един арбитражен съд в Народното събрание, непрекъснато настоящ арбитражен съд, с който да бъде нападнат президентът. По отношение на по този начин наречената „ припряност " от страна на президента и по какъв начин е бързал да бъде осъществен планът, единствено да кажа, че в настояването за даване на предложения има съответни дати. Тези съответни дати и това искане за даване на предложения е написано от господин Ненчев и господин Лукарски. Това са министри в държавното управление „ Бойко Борисов 2 ". Там има съответно заковани дати - 13 март приемане на предложения, от 14 март до 31 март работа на комисията. След това оценка и взимане на решение.

- Значи, държавното управление на „ Борисов 2 ", дано да кажем, че те са определили по кое време би трябвало да се случат всичките тези дати, по кое време би трябвало да се създадат експертните оценки, с цел да се спазят периодите?

- Абсолютно. Лош сигнал щеше да бъде, в случай че служебното държавно управление не беше се произнесло и не беше посочило резултатите от работата на тази комисия. Според мен дори служебното държавно управление закъсня с оповестяването на резултатите. По-рано трябваше да бъдат оповестени тези резултати. Сигналът, който подаде служебното държавно управление беше към нашите сътрудници от четирите страни, към които са изпратени офертите, с които беше показано, че България държи на този модернизационен план и той не е стопиран. Защото в развой на вакуум, т.е. без информация, какво биха си помислили нашите сътрудници. Все отново ние сме сложили...

- Добре, само че като рецензия към президента Радев, преди този момент пък като началник на Военновъздушни сили беше, че той тогава е желал F-16, а по-късно нещо се е трансформирало. И от сегашния вътрешен министър, тогава в качеството му на боен специалист и на началник на Комисията по защита още веднъж се акцентира тази позиция, че има смяна в неговите визии F-16 - „ Грипен "?

- Промяна във вижданията няма. На българските Военновъздушни сили е нужен колкото се може по-скоро да пристигна аероплан. Няма значение дали ще бъде F-16 или „ Грипен ".

- Как да няма значение? 1,5 милиарда - приказваме за толкоз доста пари и поради това в действителност е формирана тази комисия, с цел да не бъдат изразходвани просто в нечии интерес или да отидат напразно, нали по този начин?

- Комисията си е свършила работата, военната експертиза е подредила офертите. Оттук идва към този момент ролята на държавното управление, което би трябвало да вземе решение дали да бъде подписан контракта с първия, втория или третия от претендентите.

- Има ли манипулиране на критериите по тази причина да бъде определен един или различен аероплан? Ето, Бойко Ноев предходната седмица сподели, че е имало сходна операция.

- Манипулация в критериите няма. Бойко Ноев загатна, че има дори операция във формулите и аз ще оставя след това методиката за избор на най-благоприятен вид за избор на аероплан, където се вижда, че в математическия уред няма политизация, няма място на политиката в математиката. Тук съм безапелационен и мисля, че това е ясно на всички наши фенове. Манипулации се пробваха да създадат някои ваши събеседници тук във вашите студия, където разясниха, че има създадени 4500 броя F-16 и 200-250 броя „ Грипен ", вследствие на което самолетите F-16 са по-добри от самолетите „ Грипен ". Абсолютно несъответстващо изявление. Няколко образеца ще дам.

- Бойко Ноев го сподели това нещо, да.

- И господин Цветанов го сподели, да. Самолетите F-22 - 187 бройки създадени. Значи ли, че самолетът F-22 е с по-малки оперативни благоприятни условия и е по-неадекватен избор от F-16? Едва ли. МиГ-21 - 5000 бройки, значи ли че той е по-добър от самолетите F-16? Едва ли. По-фрапиращ - самолетите Ил-2 - 38 хиляди бройки са създадени през Втората международна война. Ако Ил-2 беше в късия лист, по този начин наименуван, според критериите на господин Цветанов, трябваше да изберем тъкмо него, още повече, че той е взел участие в доста интервенции.

- Нека да чуем господин Цветанов в този момент с къс фрагмент от предходната седмица.

Цветан Цветанов: Това, което следим за „ Грипен " има 7-8 страни, сега са 6, само че знаете че и в Швейцария, и в Словакия има диспути. И това, което следим, че от тези 6, които сега са на въоръжение в тези армии на тези страни, единствено 2 са членки на НАТО. Това е Чехия и Унгария. Там има подозрения за корупционни схеми. Дори в Словакия сега има напрежение и обществото има подозрения за корупционни схеми от държавното управление там. Забележете, там президентът на Словакия поддържа желанието за прозрачността и е взаимен с желанията...

Водещ: Искате да кажете, че функциите са обърнати тук в обстановката в България?

Цветан Цветанов: Не обърнати. В момента няма политик в България, който има някакво отношение към този развой или ще се взима някакво решение от българския парламент, да не държи това да бъде най-прозрачното, което ще се случва в политически проект.

- Ето, страните, в които има сходни покупко-продажби или предстоят сходни покупко-продажби, има и кавги по отношение на корупция.

- (Димзитър Стоянов) Обикновено, когато се приказва за закупуване на огромно количество въоръжение, кавги има. Мога да посоча и други образци. Едно държавно управление, където една американска компания печели е в развой на наказание, по тази причина че е спечелила друга американска компания. В Австрия примерно, държавно управление насочи нападки към компанията снабдител по тази причина, че офертата, която е предоставена, е манипулирана. Така че, когато става въпрос за доста пари и когато има конкуренция, е изцяло допустимо да има поява на такива публикации и още повече, че това, което се сподели е, че има подозрение за корупция, а не за корупция.

- Добре. Това, което въпреки всичко направи служебното държавно управление, трябваше ли да се случи - да разгласи резултатите, да предреши сякаш нещата и да каже кой е определеният аероплан? Или това трябваше да се случи към този момент в постоянно определеното държавно управление?

- Няма определен аероплан. Това е доста значимо да се разбере. Избран аероплан няма. Това, което беше коментирано и от господин Плевнелиев, че 2012 година има определен един аероплан F-16, 2017 година има определен аероплан „ Грипен ", изрично, изрично няма определен аероплан. Служебното държавно управление си свърши съвършено работата. Даже аз бих споделил, че отново дублирам, леко закъсня. Трябваше да бъдат оповестени резултатите, а по-късно да се даде естрада на комисията, на комисията трябваше да се даде естрада. Председател на тази комисия е ген. Цанко Стойков. Мисля че време е лобистите да спрат да вървят по малките екрани. И е време тъкмо тези експерти като ген. Цанко Стойков, който е ръководител на групата. Полковник Николай Русев, който е заместник-командир на „ Граф Игнатиево ".

- Добре, кажете ни, нещо пречи ли в този миг държавното управление да реши да вземе F-16 и да няма сходни несъгласия и кавги?

- Решението би трябвало да бъде на държавното управление и те би трябвало да създадат доста точна преценка. Тук става въпрос и за индустриално съдействие - нещо извънредно значимо.

- Не, не. Кажете нещо пречи ли в този момент или би трябвало да се съобразят с това класиране, което е оповестил служебният кабинет?

- Това класиране, което е предложил служебният кабинет е класирането на военната експертиза. Решението обаче остава на държавното управление. Нищо не пречи държавното управление да вземе радикално друго решение.

- Има ли борба сред президентската институция и изпълнителната власт в този миг, тъй като говорите за арбитражен съд, че тази комисия на Народното събрание е арбитражен съд против Радев? Кой е разкрил военните дейности тогава?

- Само да кажа, че тази борба не е поведена от „ Дондуков, 2 ". Едва ли някой от „ Дондуков, 2 " си е разрешил да разяснява думите на който и да било. Имаше една конференция в неделя, където господин Цветанов разгласи за корупция по високите етажи, разяснява дейности на президента 2012-2014 година Така че войната беше открита.

- Критиките бяха и по тази причина, че не е ясна каква е задачата на визитата даже в Румъния?

- Което е извънредно неточно. Мисля че доста тъкмо бяха избрани задачите на визитата. Да не кажа, че там имаше стопански конгрес, като се изключи че е публична среща с президента, с ръководителя на Народното събрание. Мисля, че е от ясно, по-ясно.

- Тогава да разбираме, че войната е открита от „ Дондуков,1 ", по този начин ли?

- Не бих споделил, че е тъкмо от „ Дондуков,1 " или от една парламентарна група. Съдете сами.

- Коя парламентарна група или кой тъкмо от парламентарната група, съгласно вас?

- Пресконференцията беше на ГЕРБ.

- И на господин Цветанов в това число.

- Да.

- КТБ и стенограма № 2 ще бъде ли разкрита?

- Да.

- Кога?

- Когато му пристигна времето.

- От какво зависи решението на президента да направи това?

- От ред дейности, които би трябвало да бъдат осъществени по снемане на класификацията на съответната стенограма и последващото деяние на президента Радев.

- Иво Христов има ли достъп до класифицирана информация?

- Такива вести непрестанно заливат студията на българските малките екрани заради една-единствена цел - опит отново да се дискредитира институцията. Да, Иво Христов няма допуск за работа с класифицирана информация. Но мога да ви подсигурявам, че Законът за класифицирана информация се съблюдава в цялостен размер. Не е правилно това, което беше представено тук във вашето студио от народни представители, че е основан специфичен модел, с цел да не доближава информация до господин Иво Христов. Да, информация класифицирана до Иво Христов не доближава, само че още от началото аз владея достъп за класифицирана информация от първия ден. Знаете, че до последно бях началник-щаб на Военновъздушни сили и като подобен имах допуск за работа с класифицирана информация. Законът не е нарушен.

- Добре. Главният секретар на президента Румен Радев полк. Димитър Стоянов посетител на предаването с документите, които ни носи и които допускам, че ще ни остави на нас.

- Да, заповядайте.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР