Полицията в Северна Македония е арестувала подпалителя на културния център

...
Полицията в Северна Македония е арестувала подпалителя на културния център
Коментари Харесай

Северна Македония задържа извършителя на палежа в центъра Иван Михайлов в Битоля

Полицията в Северна Македония е арестувала подпалителя на културния център "Иван Михайлов " в Битоля. Това заяви в профила си във Facebook вътрешният министър на страната Оливер Спасовски във вторник.

Сигналът за пожара беше подаден рано сутринта в събота. Вследствие на палежа е изгоряла входната врата на центъра. Министърът на външните работи Теодора Генчовска и посланикът на България в Северна Македония Ангел Ангелов същия ден. Редица български и северномакедонски политици осъдиха палежа.

"Всички са равни пред закона и всеки, който е сбъркал, би трябвало да носи отговорност ", написа Спасовски. „ Работихме денонощно, с цел да открием причинителя, взеха се поради всички доказателства, а след формалните диалози през миналите дни нощес със правосъдно предписание беше осъществено претършуване на две местоположения, употребявани от Л.А. (34) от Битоля, където са открити и конфискувани предмети, свързани с закононарушението, след което лицето е лишено от независимост “, споделя още той.

След като полицията и прокуратурата са направили оглед, прокуратурата е издала заповеди за обезопасяване на записите от охранителните видеокамери на самата постройка, както и на близките здания.

Премиерът Кирил Петков разяснява новината на страницата на Министерския съвет във Facebook. „ Благодаря на управляващите в Република Северна Македония и на премиера Димитър Ковачевски за ефикасните им дейности, които в оптимално къс период заловиха подпалвача. Категорично няма да се поддаваме на провокации, които имат за цел да саботират връзките със съседите ни “, написа той.

На откриването на културния център през април участва българска делегация, част от която бяха Кирил Петков и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Името Иван Михайлов провокира гневни реакции в северномакедонското общество, където Михайлов е свързван с фашистите във Втората международна и с изказвания, че македонците са част от българския народ.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР