Полицията в Северна Ирландия съобщи, че взривно устройство, което е

...
Полицията в Северна Ирландия съобщи, че взривно устройство, което е
Коментари Харесай

Бомба избухна на границата между Ирландия и Северна Ирландия, целта ѝ - полицаи

Полицията в Северна Ирландия заяви, че взривно устройство, което е избухнало покрай границата с Ирландия , е имало за цел да примами и убие служители на реда , които са проверявали случай за машинация наоколо, като са имали шанса да запазят живота си, оповестява " Ройтерс ".

Полицията от двете страни на отворената граница се притеснява, че в случай че контролно-пропускателните пунктове бъдат възобновени след Брекзит, служителите на реда могат да се трансфорат в цел за екстремистки групировки , противопоставящи се на мира в района.

Британският министър председател Борис Джонсън настоя, че Англия ще излезе от Европейския съюз със или без съглашение на 31 октомври. Границата сред Северна Ирландия и Ирландия ще стане единствената сухопътна граница на Англия с Европейски Съюз.

Как да се избегнат граничните инспекции, които съществуваха преди мирното съглашение от 1998 година, поставило завършек на принуждение, траяло три десетилетия в Северна Ирландия, се трансформира в най-спорната част от договарянията за Брекзит сред Англия и Европейски Съюз.

Експлозията е станала покрай претрупан път в регион на графство Фермана единствено на няколко километра от ирландската граница. От полицията прецизираха, че са получили сигнал за обвинен наоколо късно в събота и униформени, които към момента са били на мястото на престъплението рано тази заран, са съобщили за гърмежа.

Няма информации за ранени хора, прибавиха от полицията.

" Въпреки че това следствие е в доста ранен стадий, аз съм твърдо уверен, че това беше тенденциозен опит да бъде примамена полицията и сътрудници от отдела за неутрализиране на бомби към армията в региона, с цел да ги убият ", акцентира заместник-началникът на полицията Стивън Мартин в изказване.

" Тази офанзива беше безразборна и безразсъдна и макар че за мен няма подозрение, че полицията, отговаряща на това позвъняване, беше задачата, действителността е, че всеки можеше да пострада от детонацията ", добави той.

Въпреки че съглашението от Разпети петък през 1998 година значително постави завършек на интервала в Северна Ирландия, прочут като " Проблемите ", полицейски чиновници са спорадично обект на офанзиви от дребни фракции най-вече от ирландски националисти, които се опълчват на ръководството на Англия над провинцията.

Миналия месец полицията в Северна Ирландия съобщи, че считат, че дисиденти републиканци са се пробвали да убият служители на реда в град Крейгавон. През юни полицията откри бомба под колата на полицейски чиновник в Белфаст, за която споделиха, че евентуално е заложена от екстремисти националисти.

Последната офанзива беше наказана както от ирландски националисти, по този начин и от английски политици. Лидерът на Демократичната юнионистка партия (DUP) Арлин Фостър, която е от Фермана, съобщи, че е време виновните " да изоставен сцената и да разрешат на всички да продължат напред ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР