Полицията в Северна Ирландия откри бомба под колата на полицай

...
Полицията в Северна Ирландия откри бомба под колата на полицай
Коментари Харесай

В Северна Ирландия откриха бомба под колата на полицай

Полицията в Северна Ирландия откри бомба под колата на служител на реда в Белфаст, съобщи Ройтерс и Българска телеграфна агенция. Според полицията бомбата евентуално е сложена от националисти с екстремистки убеждения и е щяла да убие служителя на реда, в случай че не е била открита в точния момент.„

Макар спокойно съглашение от 1998 година да постави завършек на три десетилетия на принуждение в Северна Ирландия, служители на реда спорадично стават цели за дребни екстремистки групировки, които към момента са дейни в следената от Англия провинция, отбелязва Ройтерс.

Подозрителният предмет е бил разпознат през вчерашния ден в източната част на Белфаст, като съгласно специалисти на полицията става дума за самоделно взривно устройство, което обаче е било изцяло годно да се задейства. "Според нас този опит за ликвидиране е осъществен от републиканци последователи на насилието. Те не се интересуват от това кого нападат, не се интересуват от това кого убиват. Те просто са съперници на мира и демокрацията ", съобщи полицията в изказване.

Националисти с екстремистки убеждения от групировката "Нова ИРА " сложиха кола бомба, която избухна пред правосъдна постройка в Лондондери през януари. При детонацията нямаше потърпевши, напомня Ройтерс.

Убийството на журналистката Лайра Маккий по време на вълнения в Лондондери предишния месец предизвика опасения, че екстремистите се пробват да се възползват от политическото напрежение, предизвикано от решението на Англия да напусне Европейския съюз. Близо 3600 души бяха убити при насилието в Северна Ирландия, почнало в края на 60-те години сред протестантите юнионисти и националистите католици, отбелязва Ройтерс.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР