Полицията в Ню Йорк поднесе вчера за пръв път извинения

...
Полицията в Ню Йорк поднесе вчера за пръв път извинения
Коментари Харесай

Полицията в Ню Йорк поднесе извинения за насилието над хомосексуалисти

Полицията в Ню Йорк сервира през вчерашния ден за пръв път извинения за полицейското принуждение против хомосексуалисти по време на Стоунуолските протести през юни 1969 година, съобщи Франс прес.

"Станалото в предишното не е трябвало да се случва, дейностите на нюйоркската полиция са били неточност ", сподели началникът на полицията Джеймс О'Нийл с наближаването на 50-ата годишнина от Стоунуолските протести, повратна точка в битката за правата на хомосексуалистите.

"Действията и законите са били дискриминационни и тиранични и сервирам опрощение за това ", съобщи той на конференция, отдадена на ограниченията за сигурност, които ще бъдат подхванати за деянията до края на юни по случай годишнината.

На 28 юни 1969 година хомосексуалисти се подвигат на импровизиран протест против следващото навлизане на полицията в "Стоунуол ", прочут гей бар в квартал Гринуич вилидж.

По това време хората от ЛГБТ общността е можело да бъдат задържани, в случай че показват обществено любовта си, в случай че танцуват дружно и даже в случай че носят несъответствуващи за пола си облекла и аксесоари. Полицейските акции в гей питейните заведения са били чести, отбелязва Асошиейтед прес.

Тази нощ обаче хората от бара, покровители за техните права и инцидентни минувачи стартират да крещят на служителите на реда, да ги замерват с каквото им попадне на разположение и влизат в битка с тях. Сблъсъците сред протестиращи и служители на реда не престават и през идващите няколко нощи. Това не е първият път, в който гейове се подвигат на митинг или влизат в спонтанна битка с полицията, само че се оказва преломен миг, отключил вълна от активизъм, означи АП.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР