Полицията в най-големия град в Казахстан Алмати задържа десетки антиправителствени

...
Полицията в най-големия град в Казахстан Алмати задържа десетки антиправителствени
Коментари Харесай

Задържа десетки антиправителствени протестиращи в Казахстан

Полицията в най-големия град в Казахстан Алмати задържа десетки антиправителствени протестиращи , които излязоха на улицата, даже когато се очакваше да влезе в действие нов, по-либерален закон за демонстрациите, съобщи " Ройтерс ".

Централноазиатската нация постоянно е подложена на критика от групи за отбрана на правата на индивида за условието на обществени манифестации да бъдат утвърдени от управляващите. Президентът Касим-Джомарт Токаев обаче подписа закон в края на предишния месец, който отстранява тази наредба.

Но формалните лица обявиха, че до момента в който законът механически влезе в действие, той ще се нуждае от петдневен период на предупреждение, преди да бъде прибавен на процедура. Те разясни още, че опозиционните групи не са уведомили управляващите за своите проекти за протест и също нарушават разпоредбите за обществено разграничаване поради COVID-19.

Полицията обкръжи главните площади на Алмати , както и улици наоколо до региона, където се бяха събрали минимум 100 деятели, разбивайки протестиращите на по-малки групи от по десетки хора.

Една от групите деятели носела афиш с надпис " Не мога да вдишвам " - отпратка към гибелта на Джордж Флойд, невъоръжен американски негър, който почина в полицейския арест в Минеаполис, което провокира безредици в Съединени американски щати.

Някои протестиращи пък са скандирали " Старец, махай се! " - отпратка някогашния президент Нурсултан Назарбаев, който резервира необятните пълномощия в някогашния руски народ.

Сред другите им претенции са оставката на Касим-Джомарт Токаев, съдружник на Назарбаев.

" Защо хората са небогати в страна, богата на нефт и газ " , пишело на един афиш.

След къса борба полицията е задържала няколко десетки протестиращи.

Богата на нефт нация от 19 милиона души беше мощно наранена от спад на цените на суровия артикул, както и от отпадането от романската пандемия на ковид. Повече от четири милиона души изгубиха приходите си по време на двумесечната изолираност, която завърши предишния месец, сочат формалните данни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР