Полицията в Москва е задържала мъж, който се е опитвал

...
Полицията в Москва е задържала мъж, който се е опитвал
Коментари Харесай

Извън работно време: Жител на Москва се опита да отвлече Ленин от мавзолея - Свят

Полицията в Москва е задържала мъж, който се е опитвал да похити от мавзолея на Червения площад мумията на вожда на съветската октомврийска гражданска война Владимир Ленин, заяви организация „ Регнум “.

Произшествието е станало в нощта против понеделник. 42-годишен мъж дошъл на Червения площад и се опитал да отвори вратите на мавзолея и да влезе вътре. Хванали го тъкмо до момента в който се мъчел с бравата. На пристигналите на място служители на реда мъжът обяснил, че желал да влезе в гробницата на вожда и да го изнесе оттова, твърди „ Московский комсомолец “.

Полицаите повикали на място кола за спешна помощ, а бригадата на „ Бърза помощ “ диагностицирала у похитителя „ психиатрично разстройство на фона на алкохолно замайване “.

Това не е първото нападение против мумията на „ вожда на международната гражданска война “, освен това доста са били похищенията против нея и по времето на Съюз на съветските социалистически републики.

Владимир Илич Ленин е балсамиран незабавно след гибелта му през 1924 година, първите два мавзолея, в които съхраняват изсушените му остатъци са били дървени, а гранинтната гробница, в която лежи през днешния ден е построена през 1930. През 1934 година в нея проехтява първият изстрел – против саркофага стреля селяндур, минал около защитата с наган под рубашката. Стреля два пъти съвсем в упор, само че все пак и двата пъти не уцелва, с третия патрон съумял да се самоубие преди да го спипа защитата.

В джоба на нападателя намерили предсмъртна записка: „ През тази пролет на 1934 година още веднъж доста хора ще умрат от апетит, нечистотия и епидемиологични заболявания. Нашите управници, които са се заселили в Кремъл, не виждат ли, че към този момент не може да се живее по този начин... Всичко се търкаля по наклонена повърхност към бездната... ".

През 1959 година различен клиент нападна саркофага с чук. Изпратен е в психиатрична болница. Година по-късно мъж с семейството Минибаев и мускули на културист прескача загражденията и забива ритник в капака на стъкления капак над Ленин по този начин, че стъклата се посипват по цялата мумия. Тогава още Ленин е имал компания – до него е лежал Сталин, само че на него Минибаев не посмял да посегне, още година по-късно Сталин напуснал общия си дом с Ленин. В същата 1961 посетителка се изплюла върху саркофага и хвърлила прикрит в носна кърпичка камък. Пак с камък го замерва счетоводител през 1962, а друга жена стреля с ракетен револвер.

През 1967 жител на Литва влиза в мавзолея с пояс на шахид, само че експлозивът се задействал още на входа на мавзолея, умират няколко души, туристка от Италия останала без крайник. На 1 септември 1973 мъж, маскиран като преподавател се промъква зад група възпитаници и по-късно лутане при самата стъкленица задейства същинска бомба. Загива семейство, има ранени деца, контузени чиновници на защитата, а от терориста остава единствено ръката му, която в никакъв случай не е разпозната.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР