Полицията в Косово и косовски сърби влязоха в престрелка, след

...
Полицията в Косово и косовски сърби влязоха в престрелка, след
Коментари Харесай

Косовската полиция влезе в престрелка с местни сърби

Полицията в Косово и косовски сърби влязоха в престрелка, откакто напрежението в нестабилната северна част на страната се ускори.

По-рано денем етнически сърби от Северно Косово блокираха съществени пътища в района, с цел да стачкуват против ареста на някогашен член на косовската полиция, който напусна поста си предишния месец дружно с други етнически сърби.

Заради ескалиралата рецесия в обитаемата най-вече със сърби северна част на страната президентът на Косово Вьоса Османи разгласи, че локалните избори там ще бъдат отсрочени за 23 април.

 
Моето предложение на срещата с политическите водачи бе да се отсрочат изборите за кметове в тези 4 общини и за общински препоръки в две общини. Обсъдихме най-подходящата дата и в последна сметка с цялостен консенсус определихме 23 април 2023 година
Вьоса Османи, президент на Косово

Изборите в Северна Митровица, Зубин Поток, Звечан и Лепосавич бяха планувани за 18 декември, само че сърбите оповестиха, че ще бойкотират вота.

Полицията заяви, че блокадата е спряла пътния трафик и че органите на реда са били принудени да затворят два гранични пункта сред Косово и Сърбия. По-късно тя сподели, че по нейни чиновници е бил открит огън на няколко места, покрай граничещо със Сърбия езеро. Няма данни за потърпевши.
Полицейските елементи са били принудени да отговорят с огнестрелни оръжия, с цел да се защитят.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР