Възмущение в Индия, тъй като учител казва на учениците да удрят шамар на съученик, който е мюсюлманин

...
Полицията в Индия разследва учителка, след като видеоклип, в който
Коментари Харесай

Полицията в Индия разследва учителка, след като видеоклип, в който тя насърчава учениците да удрят шамар на свой 7-годишен съученик, който е мюсюлманин, предизвика широко възмущение в страната.

Видеото от инцидента, което се е случило в квартал Музафарнагар в северен щат Утар Прадеш, показва как момчето стои уплашено пред съучениците си, докато учителят призовава учениците да го ударят.

Момчето плаче, докато съучениците му се редуват да му удрят шамари, докато учителят се чува да казва на учениците да го правят „както трябва“. Може да се чуе мъж да се смее, докато момчето ридае, докато шамарите продължават.

Началникът на полицията в Muzaffarnagar, Satyanarayan Prajapat, каза в петък, че учителят е казал на учениците да ударят момчето, „защото не си спомнят таблиците за умножение“.

Учителят също спомена религията на момчето, според Праджапат.

„Учителката заяви: „Когато майките на мохамедански (изповядващи исляма) ученици не обръщат внимание на ученето на децата си, представянето им е съсипано“, каза той

Полицията в областта е образувала производство срещу учителката и се води разследване. Учителят не е обвинен официално. Областните служители също са наредили училището да бъде затворено, според CNN News-18, филиал на CNN.

CNN се свърза с полицейските служители на Утар Прадеш за повече подробности.

Инцидентът предизвика широко разпространен гняв и раздразнение в Индия, най-голямата демокрация в света с население от 1,4 милиарда души, където индуистките националистически политики на управляващата Бхаратия Джаната Парти (BJP) задълбочиха напрежението между общностите в страната и създадоха това, което групите за права и критиците на правителството казват, че е атмосфера на страх и отчуждение сред малцинствените групи.

Известният опозиционен политик Рахул Ганди обвини учителя, че „посява отровата на дискриминацията в умовете на невинни деца“. Пишейки в Twitter, сега известен като X, той каза: „Превръщането на свято място като училище в пазар на омраза – няма нищо по-лошо от това, което един учител може да направи за страната.“

Ганди също обвини BJP за подклаждане на религиозна нетърпимост.

„Това е същият керосин, разпръснат от BJP, който подпали всяко кътче на Индия“, пише Ганди. „Децата са бъдещето на Индия – не ги мразете, всички трябва да учим на любов заедно.“

Въпреки че BJP не е отговорила на коментарите на Ганди, тя отдавна твърди, че не дискриминира малцинствата и „се отнася към всичките си граждани с равенство“. По време на пътуване до Съединените щати през юни министър-председателят Нарендра Моди каза пред репортери, че в Индия „няма абсолютно никакво място“ за дискриминация.

Индийското законодателство няма законова дефиниция на телесното наказание, насочено към деца, но физическото наказание и психическият тормоз са забранени съгласно Закона за правото на децата на безплатно и задължително образование на страната.

Според CNN News-18 учителката твърди, че бащата на 7-годишното дете я е помолил да накаже детето, добавяйки, че тя не може да го направи, защото е с увреждания и затова е казала на другите ученици да го дисциплинират.

„Баща му доведе детето и каза да го оправи. Сега, тъй като не мога да стана, си помислих, че ще накарам едно или две деца да го ударят“, каза тя.

Инцидентът идва в момент на повишено напрежение между общностите в страната, докато популярната, но предизвикваща разногласия политика на BJP набира скорост в Индия.

Проучване на икономиста Дийпанкар Басу отбелязва 786% увеличение на престъпленията от омраза срещу всички малцинства между 2014 г. и 2018 г., след изборната победа на BJP.

Утар Прадеш, където се случи инцидентът, е най-големият щат в Индия с около 200 милиона жители. Той може да се похвали с религиозно разнообразно население, където около 20% от жителите му са мюсюлмани.

Въпреки това, той остава сред един от най-поляризираните щати в Индия.

Нейният главен министър, превърналият се в хиндуистки монах политик от BJP Йоги Адитянат, беше критикуван за антимюсюлманската си реторика и политиката на първо място за индуизма, а държавата прие законодателство, което според критиците се корени в „Хиндутва“ – идеологическата основа на индуизма национализъм.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР