Полицията в Хонконг в неделя вечер задържа десетки радикални протестиращи

...
Полицията в Хонконг в неделя вечер задържа десетки радикални протестиращи
Коментари Харесай

Арести в Хонконг

Полицията в Хонконг в неделя вечер задържа десетки радикални протестиращи измежду студенти от Политехническия университет. Това заяви вестникът South China Morning Post, базирайки се на източник в органите на реда.

На територията на университета остават стотици протестиращи, макар че полицията изисква те да се разпилян. Органите на реда блокираха улиците в съседство с кампуса и блокираха всички входове и изходи от кампуса. Не е ясно дали ще има нахлуване. Седем депутати от Законодателния съвет от продемократичната съпротива дойдоха за договаряния със студентски деятели.
 Размириците в Хонконг не стихват - простреляха служител на реда със стрела
Размириците в Хонконг не стихват - простреляха служител на реда със стрела

Протестиращите подпалиха брониран полицейски автомобил с коктейли " Молотов "

В същото време органите на реда изясниха, че на протестиращите могат да им бъдат повдигнати обвинявания за присъединяване в всеобщи вълнения за първи път и това е доста по-сериозен углавен член от просто присъединяване в противозаконни събрания. Протестиращите, облечени в маски, защитни каски и противогази, бомбардираха полицията с тухли , коктейли Молотов, стреляха по тях от домашно приготвени катапулти и лъкове. Към един офицер стрела прониза крайници му.

Безредиците не минаха и без палежи. Радикалите подпалиха полицейски микробус и пешеходен мост покрай входа на тунела " Крос Харбър " под пролива Виктория. Този най-натоварен от трите подводни тунела, свързващи остров Хонконг с континенталната част, остава блокиран, макар опитите да се почисти от барикади и парчета.
 Китайски бойци почистват улиците на Хонконг
Китайски бойци почистват улиците на Хонконг

Те оказват помощ на жителите да почистят отломките от митингите

Понастоящем полицията продължава да разпръсква протестиращите освен наоколо до университета, само че и в редица други региони в континенталната част, където са видяни радикални офанзиви. За тези цели интензивно се употребяват сълзотворен газ и специфични камиони с водни струи. Според Ройтерс полицията заплаши, че ще употребява живи муниции против протестиращите, в случай че продължат да правят погроми, както и да употребява смъртоносно оръжие против чиновниците на реда.

В началото на лятото тук избухнаха всеобщи митинги против желанието на управляващите да одобряват законопроект за екстрадиция, който ще разреши екстрадиция на извършители в континентален Китай. Въпреки припомнянето на законопроекта, последователите на опозиционната юноша показват готовността си да продължат антиправителствените митинги.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР