Полицията в Хонконг използва днес сълзотворен газ и палки, за

...
Полицията в Хонконг използва днес сълзотворен газ и палки, за
Коментари Харесай

Полицията би протестиращи в Хонконг

Полицията в Хонконг употребява през днешния ден сълзотворен газ и палки, с цел да отблъсне стачкуващите, опитващи се да стигнат до постройката на локалния парламент, съобщи Агенция Франс Прес.

Протестиращите използваха чадъри, с цел да се защищават от полицията. По-рано през днешния ден десетки хиляди стачкуващи обкръжиха региона към Народното събрание на Хонконг в символ на митинг против законопроекта, който ще разреши екстрадицията към Китай. За през днешния ден бе планувано текстът да се дебатира на второ четене в пленарна зала, само че поради "обсадата " към Народното събрание дебатите бяха отсрочени. Протестиращи са обсадили зоната и към други държавни институции. Заради митингите трафикът в града е неподвижен. Редица магазини и компании се причислиха към митинга и през днешния ден не работят.

В неделя в някогашната английска колония се организира най-голямата проява, проведена до момента в Китай от 1997 година Според уредниците на митинга в неделя в него са взели участие 1 милион души. Хонконгската лидерка Кари Лам обаче отхвърли апела за отдръпване на законопроекта и прикани опозицията да заобикаля всевъзможни радикални дейности.

Днес централното държавно управление на Китай изрази твърда поддръжка за прокарването на законопроекта, съобщи Ройтерс, като се базира на китайското министерство на външните работи. Същевременно държавното управление на Тайван изрази поддръжка за стачкуващите в Хонконг, съобщи ДПА.

"Заставам един до друг със стотиците хиляди хора в Хонконг, борещи се против закона за екстрадиция и за върховенството на закона. Знайте че не сте сами. Тайван е с вас! Волята на народа ще надделее! ", написа в Туитър тайванският външен министър Джоузеф Ву.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР