Полицията в Дубай конфискува над 1 милиард долара наркотик каптагон, контрабанден в мебели

...
Обединените арабски емирства осуетиха опит за контрабанда на 13 тона
Коментари Харесай

Обединените арабски емирства осуетиха опит за контрабанда на 13 тона от пристрастяващия амфетамин каптагон - на стойност над 1 милиард долара - скрит в пратка от врати и декоративни строителни панели, се казва в изявление на Министерството на вътрешните работи на страната в четвъртък.

Дубайската полиция съобщи, че е арестувала шестима души, които са били част от „международен престъпен картел“, в това, което каза, че е „една от най-големите операции за контрабанда на таблетки каптагон в света“.

На тази снимка, публикувана от сирийската официална новинарска агенция SANA, сирийските власти показват хапчета каптагон в провинциален Дамаск, Сирия, вторник, 30 ноември 2021 г. На тази снимка, публикувана от сирийската официална информационна агенция SANA, сирийските власти показват хапчета каптагон в селските райони на Дамаск, Сирия, вторник, 30 ноември 2021 г. SANA/AP

Хапчетата са били скрити с помощта на „иновативни методи за контрабанда“, скрити в 432 парчета мебелни плоскости от висок клас и 651 професионално изработени врати, изработени от желязо и дърво, каза вътрешното министерство, добавяйки, че извличането на таблетките е отнело „дни“.

ОАЕ „стоят като непробиваема крепост срещу всяка заплаха, насочена към застрашаване на сигурността и благосъстоянието на емирското общество“, каза министърът на вътрешните работи шейх Сейф бин Зайед Ал Нахаян в изявление в Twitter в четвъртък.

Видеозапис от камера за наблюдение, споделен от вътрешното министерство в четвъртък, показва как заподозрените се опитват да пренесат таблетките каптагон през дубайското пристанище Джебел Али.

Властите на ОАЕ са конфискували стотици хиляди хапчета каптагон от 2019 г. насам. През юни тази година митниците в Абу Даби заявиха, че са конфискували близо 175 000 хапчета между началото на 2019 г. и май тази година.

Четиридесет и седем милиона хапчета амфетамин, скрити в пратка брашно, бяха конфискувани от властите на Саудитска Арабия в склад, след като пристигнаха през сухото пристанище на столицата Рияд, се казва в изявление на саудитското министерство на вътрешните работи в сряда. Четиридесет и седем милиона хапчета амфетамин, скрити в пратка брашно, бяха конфискувани от властите на Саудитска Арабия в склад, след като пристигнаха през сухото пристанище на столицата Рияд, се казва в изявление на саудитското министерство на вътрешните работи в сряда. Саудитска агенция по печата

Captagon първоначално е търговската марка на лекарствен продукт, съдържащ синтетичния стимулант фенетилин. Въпреки че вече не се произвежда законно, фалшиви лекарства, носещи името каптагон, редовно се изземват в Близкия изток, според Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите.

Експертите казват, че по-голямата част от световното производство на каптагон се извършва в Сирия, като регионът на Персийския залив е основната му дестинация.

Растежът на индустрията предизвика тревога в международната общност. Миналата година САЩ въведоха американския закон Captagon от 2022 г., който свърза търговията със сирийския режим и я нарече „транснационална заплаха за сигурността“.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР