Полицията в Беларус разгони тълпи от протестиращи с шокови гранати

...
Полицията в Беларус разгони тълпи от протестиращи с шокови гранати
Коментари Харесай

След президентския вот: Протести и сблъсъци в Беларус

Полицията в Беларус разгони тълпи от митинг иращи с шокови гранати и гумени патрони, откакто предварителните резултати от вчерашния президентски избор отредиха безапелационна победа за сегашния държавен глава Александър Лукашенко , съобщи Агенция Франс Прес.

Неговите политически съперници обаче настояват, че изборите са нагласени.

Хиляди стачкуващи излязоха на улиците в столицата Минск и в други градове, откакто екзит пол сподели нощес, че Лукашенко печели малко под 80%. Основният му съперник – Светлана Тихановска, е втора с към 7 %.

37-годишната Тихановска, стопанка и майка, е политически новобранец, който съживи опозицията по време на предизборната акция, привличайки десетки хиляди последователи в най-големите демонстрации от години в някогашната руска република. 

В столицата митинг иращите се събраха край централен паметник и направиха жива верига, изправени пред стотици служители на реда с щитове.

Видео на радио „ Свобода “ сподели по какъв начин органите на реда изстрелват шокови гранати и разпръскват тълпата. Има и фотоси на окървавени младежи, а най-малко един митинг иращ е получил помощ от парамедици. Други стачкуващи са извлечени встрани от полицията.

Свързани с опозицията медии разгласиха и видеоклип, на който се вижда по какъв начин полицейски микробус се врязва в навалица.

Правителствените здания в Минск бяха отцепени, поданици оповестиха за прекъсване на интернета и необятно публикувани проблеми с връзката. Снимки в обществената мрежа демонстрират и колони с военни коли по пътищата, водещи към столицата Минск. 

Протестиращ е бил погубен, а десетки други ранени при разпръсването на митинг ите, разгласи през днешния ден правозащитния център „ Вясна “.

Според него млад мъж е получил контузия на главата, откакто бил ударен от полицейски автомобил, и медиците не съумели да го спасят.

Сергей Сис от „ Вясна “ съобщи пред Агенция Франс Прес, че над 300 души са били задържани в неделя, 150 от тях в столицата. 

Полицията от своя страна заяви, че арестувани за присъединяване в неразрешени от управляващите събирания са били 3000 души - 1000 в Минск, останалите в други елементи на страната. 50 стачкуващи и 39 чиновници на органите на реда са потърпевши в конфликтите. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР