Полицията в Бангладеш е арестувала близо 8000 опозиционни фигури в

...
Полицията в Бангладеш е арестувала близо 8000 опозиционни фигури в
Коментари Харесай

Бангладеш арестува 8000 опозиционни активисти

Полицията в Бангладеш е арестувала близо 8000 опозиционни фигури в общонационална акция, извършена след разпръскването на огромен протест в столицата преди седмица. Масираната акция бе извършена преди общите избори през януари. Основната опозиционна мощ Бангладешката националистическа партия (БНП) и нейните съдружници проведоха големи манифестации през последните месеци с искане премиерката Шейх Хасина да се отдръпна и да разреши на неутрално държавно управление да следи вота.


Хасина реализира впечатляващ напредък през 15-те си години на власт, само че е упреквана, че ръководи южноазиатската страна с стоманен пестник. Съединени американски щати постановиха наказания на някои от най-високопоставени полицейски фигури на страната поради систематични нарушавания на човешките права.

Над 100 000 последователи на опозицията се причислиха към " огромен протест " в центъра на Дака предходната събота, когато служител на реда беше погубен при конфликти. Оттогава полицията стартира всеобща акция против БНП, арестува хиляди деятели и упрекна минимум 162 от нейните висши водачи в убийството на офицера. Най-четеният и почитан вестник в страната Prothom Alo заяви в неделя, че минимум 7835 души са били арестувани въз основа на известия от неговите репортери в цялата страна. Говорителят на националната полиция Абир Сидик Шувра не можа да даде на Агенция Франс Прес прецизен брой на арестуваните, само че сподели, че задържаните са изправени пред наказателни каузи и заповеди. " Невъзможно е да се даде точна цифра. Полицията си прави постоянната работа ", сподели той.

Столичната полиция по-рано заяви, че от предходната събота е арестувала в Дака над 2100 души по обвинявания в принуждение. Според БНП арестуваните включват нейния върховен чиновник в Бангладеш Мирза Фахрул Ислам Аламгир и неговия номер две Амир Хосру Махмуд Чоудхури.

В неделя бе задържан и зам-преседателят на партията Алтаф Хосейн Чоудхури, някогашен министър на вътрешните работи и шеф на Военновъздушни сили. Арестите пристигнаха, откакто БНП наложи нова 48-часова обсада на националния превоз като част от новите си антиправителствени митинги, което докара съвсем до прекъсване на междуградския превоз с рейсове и камиони. Най-малко 11 рейса бяха подпалени през уикенда, заяви представител на противопожарната работа. Полицията твърди, че с изключение на служителят, минимум четирима души са били убити от предходната събота, до момента в който съгласно БНП минимум девет от нейните деятели са починали и повече от 3000 са били ранени.

Възраждащата се съпротива провежда митинги против Хасина от септември предходната година, макар че болната лидерка на партията Халеда Зия е в действителност под домакински арест след освобождението й от пандиза за присъда по обвинявания в корупция.

Управляващата Лига Авами на Хасина господства в законодателната власт в Бангладеш и ръководи страната с твърда ръка. Нейните сили за сигурност са упрекнати в задържането на десетки хиляди опозиционни деятели, убийството на стотици в извънсъдебни конфликти и изгубването на стотици водачи и поддръжници. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР