Полицията в американския град Минеаполис арестува около 50 участници в

...
Полицията в американския град Минеаполис арестува около 50 участници в
Коментари Харесай

Полицията в Минеаполис арестува около 50 протестиращи

Полицията в американския град Минеаполис арестува към 50 участници в продължаващите митинги след гибелта на афроамериканеца Джордж Флойд при задържането му от полицията в понеделник. Това заяви през днешния ден на конференция комисарят на департамента по социална сигурност в щата Минесота Джон Харингтън, съобщи телевизия Си Ен Ен.

Харингтън сподели, че все още за поддържането на реда в града наблюдават над 2500 служители на реда. Той сподели още, че всеки миг в града ще дойдат членове на Националната армия на Съединени американски щати, както е било поискано от щатските управляващи.

Си Ен Ен заяви, че началникът на националната армия в Минесота генерал-майор Джон Дженсън е оповестил, че до на следващия ден в Минеаполис ще дойдат над 1700 национални гвардейци.

Масовите митинги и вълнения в разнообразни градове в Съединени американски щати започнаха след публикуването в интернет на видеозапис, на който е снимано случилото се на 25 май в Минеаполис при ареста на Флойд. Той бил обвинен, че е платил в магазин с подправена банкнота.

На Флойд били сложени белезници и по-късно го свалили на земята. Бял служител на реда притиснал с коляно врата му. Флойд крещял, че не може да диша, само че служителите на реда, както се вижда на записа, не взели това под внимание. Малко по-късно задържаният умрял.

Гневът, провокиран от гибелта на чернокожия при полицейски арест, докара до поддържане на нови вълнения тази нощ и обхвана и други градове в Съединени американски щати, макар последвалия арест на един от забърканите в нещастието, заяви Франс прес.

Разполагането на 500 бойци от Националната армия и въвеждането на полицейски час не попречиха ситуацията в този огромен град в щата Минесота за четвърта поредна нощ да остане нажежена.

Хиляди протестиращи започнаха митинга си спокойно по улиците в памет на 46-годишния афроамериканец, умрял в понеделник директно след ареста му.

През нощта обаче обстановката се утежни, откакто полицейски сектор в южната част на Минеаполис и няколко магазина бяха подпалени, имаше нови плячкосвания и доста опустошения. Войници и служители на реда за битка с безредиците използваха сълзотворен газ и димни бомби, с цел да не позволен още един полицейски сектор да бъде запален, сходно на опожарения предходната вечер.

" Ситуацията е извънредно рискова ", сподели губернаторът на щата Тим Уолц на спонтанна конференция през нощта, когато прикани за успокоение. " Няма нищо почтено в това да опожарявате града си ", добави кметът Джейкъб Фрей.

" Трябва да заключат тези момчета ", сподели поискала анонимност 34-годишна чернокожа жена на улица в Минеаполис. " Вече е късно, в този момент всичко ще изгори ", сподели тя със страдание, до момента в който група грабители влизаха в заложна къща в съседство.

Според управляващите, в близост оттова е имало пукотевица против служители на реда.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп изиска от Пентагона да сложи армейски елементи в подготвеност, с цел да могат вероятно да се намесят в Минеаполис. Държавният глава сподели, че е " рационално да се разширят наличните благоприятни условия " за обезпечаване на сигурността в града. Тръмп неколкократно осъди трагичното закононарушение, само че атакува и " бандитите ". Той съобщи през вчерашния ден в Twitter, че на плячкосването ще бъде отговорено с патрони. Социалната мрежа реши да отбелязя неговия туит като " възхваляващ насилието ", напомня Агенция Франс Прес.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР