Полицията в американския град Минеаполис арестува около 50 участници в

...
Полицията в американския град Минеаполис арестува около 50 участници в
Коментари Харесай

Полицията в Минеаполис задържа над 50 протестиращи, след смъртта на афроамериканец при арест

Полицията в американския град Минеаполис арестува към 50 участници в продължаващите митинги след гибелта на афроамериканеца Джордж Флойд при задържането му от полицията в понеделник. Това заяви на конференция комисарят на департамента по социална сигурност в щата Минесота Джон Харингтън, съобщи телевизия Си Ен Ен.

Харингтън сподели, че все още за поддържането на реда в града наблюдават над 2500 служители на реда. Той добави, че всеки миг в града ще дойдат членове на Националната армия на Съединени американски щати, както е било поискано от щатските управляващи.
Си Ен Ен заяви, че началникът на националната армия в Минесота генерал-майор Джон Дженсън е оповестил, че до на следващия ден в Минеаполис ще дойдат над 1700 национални гвардейци.

Масовите митинги и вълнения в разнообразни градове в Съединени американски щати започнаха след публикуването в интернет на видеозапис, на който е снимано случилото се на 25 май в Минеаполис при ареста на Флойд. Той бил обвинен, че е платил в магазин с подправена банкнота. На Флойд били сложени белезници и по-късно го свалили на земята. Бял служител на реда притиснал с коляно врата му. Флойд крещял, че не може да диша, само че служителите на реда, както се вижда на записа, не взели това под внимание. Малко по-късно задържаният умрял.

Гневът, провокиран от гибелта на чернокожия при полицейски арест, докара до поддържане на нови вълнения тази нощ и обхвана и други градове в Съединени американски щати, макар последвалия арест на един от забърканите в нещастието, заяви Франс прес. Разполагането на 500 бойци от Националната армия и въвеждането на полицейски час не попречиха ситуацията в този огромен град в щата Минесота за четвърта поредна нощ да остане нажежена.

Хиляди протестиращи започнаха митинга си спокойно по улиците в памет на 46-годишния афроамериканец, умрял в понеделник директно след ареста му. През нощта обаче обстановката се утежни, откакто полицейски сектор в южната част на Минеаполис и няколко магазина бяха подпалени, имаше нови плячкосвания и доста опустошения. Войници и служители на реда за битка с безредиците използваха сълзотворен газ и димни бомби, с цел да не позволен още един полицейски сектор да бъде запален, сходно на опожарения предходната вечер.

"Ситуацията е извънредно рискова ", сподели губернаторът на щата Тим Уолц на спонтанна конференция през нощта, когато прикани за успокоение. "Няма нищо почтено в това да опожарявате града си ", добави кметът Джейкъб Фрей.

"Трябва да заключат тези момчета ", сподели поискала анонимност 34-годишна чернокожа жена на улица в Минеаполис. "Вече е късно, в този момент всичко ще изгори ", сподели тя със страдание, до момента в който група грабители влизаха в заложна къща в съседство. Според управляващите, в близост оттова е имало пукотевица против служители на реда.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп изиска от Пентагона да сложи армейски елементи в подготвеност, с цел да могат вероятно да се намесят в Минеаполис. Държавният глава сподели, че е "разумно да се разширят наличните благоприятни условия " за обезпечаване на сигурността в града. Тръмп неколкократно осъди трагичното закононарушение, само че атакува и "бандитите ". Той съобщи през вчерашния ден в "Туитър ", че на плячкосването ще бъде отговорено с патрони. Социалната мрежа реши да отбелязя неговия туит като "възхваляващ насилието ", напомня Агенция Франс Прес.

Малко по-рано организациите разпространиха, че един човек е умрял в Детройт, откакто незнайно лице е разкрило огън от автомобил по протестиращи, заяви говорителка на полицията. Стрелбата е станала нощес към 23,30 часа. При нея е погубен 19-годишен мъж, чиято гибел е била установена в болничното заведение, където бил откаран, сподели сержант Никол Къркуд.

Десетки хора излязоха през вчерашния ден на митинг в Детройт против полицейския произвол, довел до гибелта на негър мъж в Минеаполис. Заради гибелта на чернокожия Джордж Флойд бяха повдигнати обвинявания в ликвидиране на към този момент отхвърлен от работа бял служител на реда, който бе сниман на видео по какъв начин притиска с коляно врата му в продължение на няколко минути по време на арест.

Губернаторът на Джорджия разгласи през днешния ден изключително състояние, с цел да активизира Националната армия поради насилието в град Атланта, избухнало поради гибелта на негър в Минесота, съобщи Асошиейтед прес.

Губернатор Брайън Кемп заяви в "Туитър ", че до 500 чиновници на армията ще бъдат ситуирани неотложно, "за да защитят хората и имуществото в Атланта ". Той съобщи, че работи по молба на кметицата на града Кейша Ланс Ботъмс, която по-рано прикани на вятъра за успокоение.
В Атланта бе запален ресторант, няколко коли бяха изпотрошени и бяха осъществени вандалски прояви против локалния офис на Си Ен Ен. Поне трима служители на реда бяха ранени и бяха осъществени редица арести.

По-рано стачкуващи, протестиращи против полицейския произвол, довел до гибелта на негър мъж в Минеаполис, нападнаха централата на малкия екран Си Ен Ен в Атланта, оповестиха ДПА и Асошиейтед прес. Телевизията предаваше онлайн по какъв начин стачкуващи замерят с бутилки служителите на реда, застанали във входа на постройката, и ги приканват да изоставен полицията. Един човек се опита да разбие със скейтборд прозорци на постройката. Замазано с багра бе логото на малкия екран. Полицейското наличие бе засилено.

Протестът в Атланта стартира и продължи спокойно няколко часа, само че в един миг част от стачкуващите започнаха да вилнеят, да чупят полицейски коли, една бе запалена. Ранени са трима служители на реда, има доста арестувани, заяви представител на полицията.

Кметицата на Атланта Кейша Ланс Ботъмс (демократ) на прочувствена конференция упрекна протестиращите, че с дейностите си позорят името и на Флойд, и на родения в града герой за правата на чернокожите Мартин Лутър Кинг. "Това не е духът на Мартин Лутър Кинг-младши. Това е безпорядък. Когато убиха Кинг, ние не вършехме такива неща в нашия град ", сподели Ботъмс, до която бяха застанали Бърнис Кинг, дъщерята на фамозния правозащитник, рапърите Ти Ай и Килър Майк. "Вие позорите Джордж Флойд и всеки различен човек, който е бил погубен в тази страна ", добави тя и прикани протестиращите да се разотидат. Съобщава се обаче, че размириците са траяли, има изпочупени заведения, подпалени коли.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР