Полицията се е сблъскала с десетки хиляди протестиращи срещу правителството

...
Полицията се е сблъскала с десетки хиляди протестиращи срещу правителството
Коментари Харесай

Стотици ранени след сблъсъци на полиция и протестиращи в Румъния

Полицията се е сблъскала с десетки хиляди протестиращи против държавното управление в цяла Румъния, осведоми Би Би Си.

Между 30 000 и 50 000 души, в това число и доста чужденци, излязоха на улиците в цялата страна, според местни медии.

Демонстрантите в столицата Букурещ са хвърляли бутилки и павета, а полицията е употребила сълзотворен газ, пикантен спрей и даже водни оръжия.

Tens of thousands in Romania corruption protest https://t.co/Xm8lLLoNWR

— Sky News (@SkyNews) August 11, 2018

Около 100 протестиращи са получили здравна помощ, 10 полицейски чиновници са били ранени, оповестиха от незабавните служби.

Anti-government protest in Romania turns violent https://t.co/0UIjubwSAk

— Reuters World (@ReutersWorld) August 11, 2018

Група стачкуващи е направила опит да пробие в държавната постройка в Букурещ, само че е била спряна от кордон служители на реда.

Протестиращите упорстват за оставката на държавното управление, възразявайки срещу продължителните старания за намаляване на правосъдната система от ръководещата Социалдемократическа партия, както и ниските приходи и корупцията в страната.

Romania’s expats return home for anti-government protest in Bucharest https://t.co/hJSblfKT1Tpic.twitter.com/UReEez0HZZ

— euronews (@euronews) August 10, 2018

440 участници в антиправителствените митинги в Букурещ, включително и 24 жандармеристи, са получили здравна помощ, а 65 души са били закарани в болница, информира „ Agerpres “, представена от ТАСС.

Thousands of Romanians who work abroad traveled home to protest government corruption and low wages. Romania is one of the EU’s poorest states, with 1/4 of Romanians working in other countries to send home remittances. pic.twitter.com/2Ux4FUGK9y

— AJ+ (@ajplus) August 10, 2018

Президентът на Румъния Клаус Йоханис твърдо осъди бруталната интервенция на жандармерията против протестиращите на площад „ Виктория “ и акцентира, че вътрешният министър Кармен Дан би трябвало неотложно да изясни методът, по който е управлявала събитията.

„ В една достоверна народна власт, всеки човек има правото да стачкува, само че насилието не е задоволително, без значение от политическите отзиви. Твърдо съдя бруталната интервенция на жандармерията, която е прекомерно диспропорционална с демонстрациите на болшинството от хора на площад Виктория. Опитът да се пречупи волята на хората, посредством насилствена реакция на правоприлагащите сили е укоримо решение. Вътрешният министър би трябвало неотложно да изясни метода, по който ръководи събитията през довечера “, съобщи Йоханис.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР