Полицията на Северна Македония арестува бившия председател на парламента и

...
Полицията на Северна Македония арестува бившия председател на парламента и
Коментари Харесай

В Северна Македония арестуваха бившия председател на парламента и министри

Полицията на Северна Македония арестува някогашния ръководител на Народното събрание и двама министри от предходното държавно управление , потвърждавайки, че са свързани с насилственото навлизане в националното заседание през 2017 г, оповестява " Радио свободна Европа ".

Прокуратурата разяснява, че хипотетичните дейности съставляват " терористичен скрит план за подкопаване на конституционния ред и сигурност ".

Арестувани са б ившият ръководител на Народното събрание Трайко Веляновски, някогашният министър на образованието Спиро Ристовски и някогашният транспортен министър Миле Янакиески, които са обвинени в организирането на нахлуването в основната парламентарна зала от поддръжници на бившето националистическо държавно управление на 27 април 2017 година
 Сблъсъци в македонския парламент Обновена
Сблъсъци в македонския парламент

След избора на албанец за ръководител на Народното събрание

Веляновски е сегашен народен представител и затова има имунитет . Той е освободен часове след ареста му . Той отхвърля обвиняванията в къси мнения пред репортерите след освобождението си. Телевизия А1 оповестява, че Народното събрание към момента не е получил искане да бъде лишен от имунитет .

Нахлуването в Народното събрание, включващо маскирани мъже, докара до пострадвания на десетки публицисти и депутати , в това число опозиционния водач на социалдемократите Зоран Заев, който в този момент е министър председател .

Националистите бяха гневни поради претенции на етническите албански партии , които преговаряха за съставяне на държавно управление със социалдемократите, в това число превръщането на албанския в втори държавен език.
 Албанският в Македония публично е със статут на втори формален език
Албанският в Македония публично е със статут на втори формален език

ВМРО-ДПМНЕ остро разкритикува решението

В изказване на прокурорите се твърди, че Веляновски, Ристовски и Янакиески са подготвили и изпълнили проекта си при започване на 2017 година с желание да предотвратят мирното прекачване на властта .

" За тази цел те проведоха и финансово поддържаха всеобщите митинги , първо пред Държавната изборна комисия, а по-късно и митингите на придвижването " За Македония ", което приключи с насилственото влизане в постройката на Народното събрание ", се споделя в изказването.
 Опасност от терористични офанзиви в Македония, предизвестява Външно
Опасност от терористични офанзиви в Македония, предизвестява Външно

Българите да бъдат бдителни

Най-малко 33-ма души в началото са упрекнати , само че след прошка от страна на държавното управление , броят на подложените на правосъден развой е понижен на 15 души .

Според информацията и някогашният министър председател Никола Груевски е разследван по случая . Той е наказан за корупция , само че избяга от страната и получи политическо леговище в Унгария .

Националистическата партия ВМРО-ДПМНЕ на Груевски беше на власт от 2006 година до юни 2017 година Груевски бе министър председател от 2006 до 2016 година
 Груевски: Албанец за малко ще бъде президент на Македония
Груевски: Албанец за малко ще бъде президент на Македония

Той смята, че във вакуума на президентските избори, Джафери може да подписва всичко
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР