Полицията на Нова Зеландия започва криминално разследване заради изригването на

...
Полицията на Нова Зеландия започва криминално разследване заради изригването на
Коментари Харесай

Нова Зеландия започва разследване заради изригналия вулкан

Полицията на Нова Зеландия стартира престъпно следствие поради изригването на вулкан на остров Уайт. Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн разгласи, че не чака да бъдат открити живи хора на Белия остров, оповестява " Ройтерс ".
Един от водачите на хеликоптер, изпратен да направи оглед от въздуха, е рискувал да се приземи. " Доколкото разбирам, обикалял е острова известно време. Той ми рапортува за това, че не се чака да бъдат открити оживели ", сподели министър председателят, съобщи БГНЕС.
Жертвите на бедствието са 13. Съдбата на петима от тях беше доказана, останалите 8 се водят безследно изчезнали. Общо 34 души оцеляха при изригването на вулкана, като 31 от тях са в болница.
Австралийският министър председател Скот Морисън съобщи, че трима австралийци евентуално са измежду доказаните жертви, а 13 са ранените. Върховната комисия на Малайзия в Нова Зеландия съобщи, че един малайзиец е измежду починалите. Върховният комисар на Англия за Нова Зеландия Лора Кларк удостовери, че две британки са измежду ранените в болница.

If Michael`s phone/camera is in sync w/rim camera, there were an awful lot of people in that crater at the time of eruption. #NewZealand #WhiteIsland #Whakaari #volcano https://t.co/2Ae50VBrbT
— AI6YR (@ai6yrham) December 9, 2019
От ранените минимум 27 са получили над 71% изгаряния и някои могат да починат от раните си, съобщи Питър Уотсън, основен държавен доктор.
" Мащабът на тази покруса е гибелен. За тези, които са изгубили семейство и другари, ние споделяме във вашата тъга и сме опустошени ", разяснява Ардърн в Народното събрание. " Съсредоточаваме се към намирането на телата, с цел да бъдат върнати на околните им ", сподели министър председателят.
Полицията съобщи, че 47 души са били на острова сега на изригването - 24 от Австралия, 9 от Съединени американски щати, 5 от Нова Зеландия, 4 от Германия, по двама от Китай и Англия и по един от Малайзия.
" Вече е ясно, че на острова е имало две групи - тези, които съумяха да бъдат евакуирани, и тези, които бяха покрай изригването ", разяснява Ардърн на утринна конференция във Вакатане, град на източното крайбрежие на континенталната част, към 50 км от остров Уайт.

Video shows multiple people evacuating #WhiteIsland during the volcanic eruption. #NuevaZelanda pic.twitter.com/tpdlUegODC
— EL CÍRCULO
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР