Полицията на Нова Зеландия започва криминално разследване, след като в

...
Полицията на Нова Зеландия започва криминално разследване, след като в
Коментари Харесай

Нова Зеландия започва криминално разследване за загиналите от изригналия вулкан

Полицията на Нова Зеландия стартира престъпно следствие , откакто в понеделник изригна вулканичен остров , при което починаха петима души , повече от 30 души са ранени , а осем души са безследно изчезнали , оповестява " Ройтерс ".

Премиерът Джасинда Ардерн съобщи, че разследващите полети не демонстрират признаци на живот на остров Уайт , а очевидци в детайли разказват ужасяващите изгаряния на оживелите, множеството от тях туристи.

" Мащабът на тази покруса е гибелен . За тези, които са изгубили семейство и другари, ние споделяме във вашата тъга и сме опустошени ", разяснява Ардерн в Народното събрание.

Полицията съобщи, че 47 души са били на острова сега на изригването - 24 от Австралия, 9 от Съединени американски щати, 5 от Нова Зеландия, 4 от Германия, по двама от Китай и Англия и по един от Малайзия .

" Много съществено бих предположил, че на острова няма оживял човек ", съобщи заместник-комисарят на полицията Джон Тимс за осемте души, които към момента са безследно изчезнали.

От ранените минимум 27 са получили над 71% изгаряния и някои могат да починат от раните си, съобщи Питър Уотсън, основен държавен доктор.

Камера, благосъстоятелност на и ръководена от новозеландската организация за геологични рискове GeoNet, сподели група хора в кратера, които се отдалечават от кратера единствено минута преди детонацията. Други изображения демонстрират детонацията, която изхвърля пепел на 3 658м във въздуха.

" Вече е ясно, че на острова е имало две групи - тези, които съумяха да бъдат евакуирани, и тези, които бяха покрай изригването ", разяснява Ардерн на утринна конференция във Вакатане, град на източното крайбрежие на континенталната част, към 50 км от остров Уайт.

По-късно в Народното събрание тя благодари водачите на четири хеликоптера, които кацнаха на остров Уайт след изригването, с цел да изведат оживелите .

" В непосредствените си старания да изведат хората от острова, тези водачи взеха необикновено самоуверено решение при извънредно рискови условия . Подозирам, че тяхната персонална сигурност е била последното нещо в мозъка им ", добавя Ардерн.
 Поне пет жертви на изригналия вулкан в Нова Зеландия, чакат още починали Обновена
Поне пет жертви на изригналия вулкан в Нова Зеландия, чакат още починали

Има безследно изчезнали

Оттогава спасителите нямат достъп до острова, който е затрупан със сива пепел . GNS Science, организацията по геология на Нова Зеландия, предизвести, че има 50/50 възможност за друго изригване в идващите 24 часа , защото отдушникът на вулкана продължава да изхвърля " пара и тиня ".

Джеф Хопкинс, от Нова Зеландия, чиято туристическа група таман напуща острова сега на изригването , съобщи, че е оказал помощ да изтегли сериозно ранените оживели в лодка .

50-годишният Хопкинс, който получава обиколката като подарък за рожден ден , съобщи, че доста от оживелите са се хвърлили в морето, с цел да избягат от изригването .

" Те бяха толкоз съществено обгорели . Хората бяха с къси панталони и тениски , тъй че имаше доста открита кожа, която бе съществено изгорена ", изяснява той пред NZ Herald.

Австралийският министър председател Скот Морисън съобщи, че трима австралийци евентуално са измежду доказаните жертви, като 13 са ранените . " Страхувам се, че ще дойдат по-лоши вести ".

Върховната комисия на Малайзия в Нова Зеландия съобщи, че един малайзиец е измежду починалите .

Върховният комисар на Англия за Нова Зеландия Лора Кларк удостовери, че две британки са измежду ранените в болница .

Ръсел Кларк, парамедик към един от екипипе с хеликоптерен разяснява, че се е изумил от обстановката на острова. " Всичко просто бе покрито с пепел, беше много тягостно възприятие . "
 Няма данни за българи, потърпевши от вулкана в Нова Зеландия
Няма данни за българи, потърпевши от вулкана в Нова Зеландия

Мисията ни в Канбера е в непрекъснат контакт с локалните власти
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР