Полицията на Бахамите арестува Сам Банкман-Фрид, основател на рухналата борса

...
Полицията на Бахамите арестува Сам Банкман-Фрид, основател на рухналата борса
Коментари Харесай

Арестуваха криптомилиардера Сам Банкман-Фрид на Бахамите

Полицията на Бахамите арестува Сам Банкман-Фрид, създател на рухналата борса за криптовалута FTX, заяви основният прокурор на страната, представен от Би Би Си, цитира Дарик.

Той би трябвало да се яви във вторник пред магистратския съд в столицата на карибската страна Насау.

Полицията сподели, че Банкман-Фрид е задържан за " финансови закононарушения " против законите в Съединени американски щати и Бахамските острови.

Миналия месец FTX разгласи банкрут в Съединени американски щати, оставяйки доста консуматори неспособни да изтеглят средствата си.

Според правосъдна декларация предишния месец FTX дължи на своите 50 най-големи кредитори съвсем $3,1 милиарда.

Не е ясно какъв брой хора, които имат средства в борсата, ще ги получат назад в края на процедурата по неплатежоспособност, макар че доста специалисти предизвестиха, че може да си върнат едва малка част от това, което са подали.

Борсата FTX разреши на клиентите да търгуват естествени пари за криптовалути като биткойн.

Банкман-Фрид в миналото беше считан за млада версия на именития американски вложител Уорън Бъфет и наскоро, в края на октомври, имаше чиста стойност, оценена на повече от 15 милиарда $.

Той стана добре прочут във Вашингтон като политически донор, за който се предполагаше, че поддържа предварителната защита на пандемията и усъвършенстваното крипто контролиране.

Банкман-Фрид ще бъде държан в ареста „ според Закона за екстрадицията на нашата нация “, се споделя в изказване на основния прокурор на Бахамските острови.

„ По-рано довечера бахамските управляващи арестуваха Самуел Банкман-Фрид по искане на държавното управление на Съединени американски щати въз основа на запечатано обвиняване, подадено от SDNY [Южен окръг на Ню Йорк]. Очакваме да пристъпим към разпечатване на обвинителния акт сутринта и ще има още какво да кажа по това време ", сподели в туит офисът на американския прокурор в Манхатън.

Регулаторите на Wall Street също споделиха, че ще подхващат дейности против подсъдимия.

„ Поздравяваме нашите сътрудници от правоприлагащите органи за работата, с цел да обезпечат ареста на Сам Банкман-Фрид на Бахамските острови по федерални престъпни обвинявания “, сподели в изказване чиновник на Комисията за скъпи бумаги и тържища на Съединени американски щати (SEC) Гурбир Гревал.

„ Комисията по скъпите бумаги и тържищата настрана позволи обвинявания, свързани с нарушаванията на Банкман-Фрид на нашите закони за скъпите бумаги, които ще бъдат заведени обществено на следващия ден в Южния окръг на Ню Йорк “, добави той.

Банкман-Фрид трябваше да свидетелства за срутва на FTX пред Конгреса на Съединени американски щати във вторник.

Още за краха на криптовалутата FTX

Сега обаче той няма да може да свидетелства, съгласно конгресмена Максин Уотърс, която сподели в изказване, че е била сюрпризирана да чуе, че той е бил задържан.

Адвокатът на Банкман-Фрид не отговори незабавно на искане на Би Би Си за коментар.

FTX, притежателят и операторът на борсата за криптовалута FTX.COM, е учредена през 2019 година от Банкман-Фрид, някогашен търговец на Уолстрийт и някогашен чиновник на Гугъл Гари Уанг.

Тя стана втората по величина крипто борса в света, търгувайки към $10 милиарда криптовалути дневно.

На 11 ноември обаче, FTX подаде молба за отбрана от банкрут, откакто потребителите изтеглиха $6 милиарда от платформата за три дни и конкурентната борса Binance се отхвърли от избавителна договорка. В същото време Банкман-Фрид подаде оставка като основен изпълнителен шеф на FTX.

В поредност от изявленията и обществени изяви през последните седмици, той призна, че във компанията са позволени неточности, само че се опита да се дистанцира от обвиняванията в противозаконна активност.

„ Никога не съм се опитвал да извърша машинация “, сподели той на срещата на върха на DealBook на New York Times в края на предишния месец.

Сривът на FTX пристигна по време на бурна година за промишлеността на криптовалутите. Тази година Биткойн загуби повече от 60% от цената си, до момента в който други криптовалути също се сринаха.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР