Полицията и съдилищата да подават информация на здравната каса за

...
Полицията и съдилищата да подават информация на здравната каса за
Коментари Харесай

Идея: Виновните за катастрофи ще плащат лечението си към...


Полицията и съдилищата да подават информация на здравната каса за хората, предизвикали произшествия, както и за тези, предизвикали пътен случай след приложимост на алкохол и опиати. Това планува смяна в закона за здравето, която предлага здравният министър Кирил Ананиев. С промени в закона за медикаментите той предлага нови моменти в още 14 закона.

С информацията от служителите на реда и съдилищата здравната каса ще може да задължи отговорните за произшествия и тези, които карат пили, да ѝ връщат разноските, направени за лекуването им. Те ще имат месец, с цел да се разплатят с НЗОК.

Санкцията отговорните за злополука да заплащат за лекуването си съществува от 1999 година, само че към този момент 20 години е неработеща поради неясноти в закона, излиза наяве от претекстовете на Кирил Ананиев.

Аптеките ще бъдат задължени да дават нощни наряди по график, избран от РЗИ. Ако не са съгласни пък, ще бъдат глобявани. С това се цели да се преодолее казусът с неналичието на денонощни аптеки в огромна част от страната, планува друга от измененията, предлагани от Ананиев.

От общо близо 4000 аптеки в страната едвам 32 са денонощни, разгласи здравният министър Кирил Ананиев. Най-голям е казусът във Видин, Смолян, Разград, Търговище, а в 16 дребни общини с общо население 50 000 души аптека въобще няма.

Ананиев планува и правенето на национална карта на аптеките. Там, където не доближават, ще има тласъци за разкриването им. За спомагателните аптеки на един и същи притежател пък ще отпадне условието да има магистър-фармацевт на цялостен работен ден във всяка от тях. Вместо това ще се позволява той да работи 4 часа не по-малко от 2 дни седмично, написа обстоятелства.бг.
Съкращава се и срокът, в който НЕЛК ще би трябвало да се произнася по тъжби против решение на ТЕЛК. Той ще е към този момент един месец.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР