Полицията евакуира Националния конгрес, Върховния федерален съд и президентския дворец

...
Полицията евакуира Националния конгрес, Върховния федерален съд и президентския дворец
Коментари Харесай

Полицията си върна контрола върху сградите на властта в Бразилия

Полицията изтегля Националния конгрес, Върховния федерален съд и президентския замък в Бразилия повече от четири часа откакто трите здания бяха нападнати от стотици последователи на някогашния президент от крайната десница Жаир Болсонаро, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Ситуацията наподобява овладяна, макар че огромен брой стачкуващи ,

отказващи да признаят избирането на Луиз Инасио Лула да Силва, остават в региона на постройките на властта в бразилската столица

Лула да Силва, който е на власт от едвам седмица, се сблъска с първата си огромна рецесия .

Той осъди дейностите на поддръжниците на своя предходник, наричайки ги " вандали " и " фанатични фашисти ". Той разпореди силите на реда да минат под федерално командване, с цел да бъде възобновен редът в столицата.

А губернаторът на федералния окръг Бразилия Ибанейс Роша бе отхвърлен

краткотрайно от служба от Върховния федерален съд на страната, заяви вестник " Глобо ", като цитира правосъдна заповед.

Губернаторът е отхвърлен за " най-малко 90 дни " поради " злонамерено безучастие ". " Нищо не може да оправдае бездействието и търпимостта на ръководителя на службата за социална сигурност и на губернатора на федералния окръг към нарушителите, които авансово бяха оповестили желанието си да извършат насилствени дейности против управляващите ", се споделя в решението.

Съдът също по този начин постанови, че лагерите край военните бази ,

основани от поддръжници на Болсонаро, които се приканват за прелом, би трябвало да бъдат отстранени до 24 часа и че пътищата и постройките би трябвало да бъдат отблокирани.

А ето какво разяснява и самият Жаир Болсонаро:

Бившият бразилски президент Болсонаро заяви в " Туитър ", че " опустошаването и нахлуването в публични здания " е в нарушаване на разпоредбите на воденето на мирни митинги, съобщи Франс прес.

В различен туит Болсонаро, който се намира в Съединени американски щати, отхвърли " обвиняванията без доказателство " на своя правоприемник Лула, който съобщи, че реториката на неговия предходник е насърчила " фашистките вандали ", нахлули в постройките на властта в столицата Бразилия.

Партията на някогашния президент също осъди дейностите на последователите му, съобщи ДПА.

" Днес е печален ден за бразилската нация ", сподели водачът на Либералната партия Валдемар Коща Нето. " Днешните събития в Бразилия са позор за всички нас, те не съставляват нашата партия, те не съставляват Болсонаро ", добави той.

Критики пристигнаха и от западни водачи:

Западни водачи разкритикуваха дейностите на стотиците последователи на някогашния бразилски президент от крайната десница Жаир Болсонаро, които щурмуваха постройките на властта в Бразилия, и показаха цялостна поддръжка за сегашния държавен глава Луиз Инасио Лула да Силва, съобщи Франс прес.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи в " Туитър ", че осъжда изрично това нахлуване против Конгреса, президентския замък и Върховния съд и застава зад " Лула да Силва, демократично определен от милиони бразилци след почтени и свободни избори ".

" Бразилската народна власт ще надделее над насилието и екстремизма ",

съобщи на собствен ред шефът на европейската дипломация Жозеп Борел . Председателката на Европарламента Роберта Мецола съобщи, че е " надълбоко обезпокоена " и застава на страната на " всички законни и демократично определени институции ".

" Волята на бразилския народ и демократичните институции би трябвало да бъдат уважавани !

Президентът Лула може да разчита на непоколебимата поддръжка на Франция ", написа в " Туитър " френският президент Еманюел Макрон на френски и на португалски.

" Съединените щати осъждат всеки опит за подкопаване на демокрацията в Бразилия. Президентът Байдън следи обстановката от близко и нашата поддръжка за демократичните институции на Бразилия е твърда ", написа в " Туитър " съветникът в Белия дом Джейк Съливан.

Вчера почитатели на някогашния бразилски президент влязоха в конфликти с полицията и нахлуха в постройките на Националния конгрес (парламента), президентския замък и Върховния федерален съд. Малкото охранители в празните административни здания в почивния ден не съумяха да дадат отпор на протестиращите, които не признават резултатите от президентските избори през октомври. По предварителни данни в размириците са взели участие към 5000 души.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР