Полицията е арестувала клошар за предизвикване на пожара в бившето

...
Полицията е арестувала клошар за предизвикване на пожара в бившето
Коментари Харесай

Арестуван е клошар за пожара в бившето кино Възраждане“ в София

Полицията е арестувала клошар за предизвикателство на пожара в бившето кино „ Възраждане “ в София. Той е открит на мястото на случая. Към момента се открива дали става дума за случай провокиран несъзнателно или за умишлени дейности, оповестява БНР.

Стогодишната архитектурна полезност на бул. " Христо Ботев " в София стартира съществуването си като спектакъл " Ренесанс ", издигнат през 1900 година. През 1940 година постройката изгаря, само че е възобновена. През годините приютява кино " Възраждане ", профсъюзен дом " Георги Димитров ", става една от най-популярните поп-фолк нощни заведения - " Син сити ".

На 1 януари 2016 година нощното заведение затваря порти и оттогава не работи, а постройката се разрушава. В края на 2015 година хотелиерът и притежател на постройката Красимир Георгиев декларира желанието си да построи там нов петзвезден хотел. Пожар в постройката имаше и през 2017 година.

Столична община разгласи, че ще укрепи и възвърне обгорената постройка, в случай че притежателят ѝ не го направи. На притежателя е наложена от 200 000 лв., само че тя може да бъде обжалвана пред съда.

Министърът на културата Велислав Минеков разяснява след пожара, че " мафията набира сили “. Той изясни, че никой не би трябвало да се заблуждава, че става дума за клошар.

" Подпалва се покривът, влиза вода в етажите, в плочите и се афишира постройката за негодна и строите вашият билдинг и неговите 28 етажа. Това е. Това беше на " Скобелев ", това беше на " Патриарх Евтимий ", това се случва и тук, това се случи и в Пловдив със складовете. Винаги има един клошар ", разяснява Минеков.

" Само че, нали няма да се заблуждаваме, че не става дума за клошар. Това е класическа тип престъпност и би трябвало неотложно смяна в закона - при подобен случай да се лишава от притежателите, тъй като притежателят е задължен да поддържа и да охранява тази си благосъстоятелност. Той не е погледнал какво се случва, три пъти гори това " Възраждане ", три пъти ", възмути се още той.

По думите му схемата с пожарите е рисков рецидив, който се случи и и с къщата на Гешов, Захарна фабрика, още доста остарели къщи в историческите елементи освен на София, а в цялата страна

Той означи, че специалистите от подчиненото му ведомство в годините са създали не една инспекция, изготвили са не един протокол с наставления за опазването и на тази постройка, само че резултат няма, тъй като законът явно не е задоволително ефикасен.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР