Полиция се ступва в центъра на Отава в това, което

...
Полиция се ступва в центъра на Отава в това, което
Коментари Харесай

След ултиматум Отава струпва полицейски сили срещу протеста с камионите

Полиция се ступва в центъра на Отава в това, което водачите на камиони се притесняваха, че е въведения към потушаването на митингите против рестриктивните мерки на Covid-19, които сковаха канадската столица за близо три седмици, оповестява " Гардиън ".

Шефът на градската полиция разгласи желанието си да разбие митинга и да върне центъра на града " през идващите дни " и рано в четвъртък екипи започнаха да издигат огради пред Народното събрание.

Вътре министър председателят Джъстин Трюдо сподели на депутатите, че е " извънредно време тези противозаконни и рискови действия да спрат ". " Те са опасност за нашата стопанска система и връзките ни с комерсиалните сътрудници ", сподели той. " Те са опасност за публичната сигурност . "

Бяха изпратени спомагателни служители на реда от Квебек , с цел да подсилят градската полиция в Отава, провинциалната полиция на Онтарио и Кралската канадска конна полиция в града.

След пороен дъжд полицията раздаде втори кръг от писмени предизвестия - множеството от които бяха отказани от протестиращите или незабавно изхвърлени.

" Аз съм румънец, живях през комунизма - това е комунистическа страна ", споделя Кристиан Мунтеан , водач на камион от Уиндзор, Онтарио, който сподели, че няма желание да напуща.

Други членове на по този начин наречения ескорт на свободата се присмиваха на служителите на реда , като някои ги назоваха " предатели ", а други твърдяха, че нямат право да придвижват транспортните средства, блокиращи центъра на града.

Отава съставлява последната цитадела на самозвания ескорт на свободата след седмици на демонстрации и блокади, които затвориха граничните пунктове в Съединени американски щати, нанесоха стопански вреди на двете страни и сътвориха политическа рецесия за Трюдо. Протестите въодушевиха и сходни конвои във Франция, Нова Зеландия и Холандия .

Предупрежденията от полицията пристигнаха дни откакто Трюдо се базира на Закона за изключителни обстановки на Канада, като даде право на правоприлагащите органи да разгласят блокадите за противозаконни , да теглят камиони и да санкционират водачите, като ги арестуват, замразяват банковите им сметки и стопират лицензите им.

От края на януари протестиращи в камиони, трактори и моторни домове задръстиха улиците на столицата и пречеха на граничните пунктове. Първоначално демонстрациите се концентрираха върху условието на Канада за ваксина за камиони, влизащи в страната, само че скоро се трансфораха в необятна офанзива против защитните ограничения против Covid-19 и държавното управление на Трюдо.

Протестите в цялата страна привлякоха поддръжка от десни екстремисти и военни ветерани, а управляващите се колебаеха седмици наред да подхващат дейности против тях, частично заради боязън от принуждение.

От вторник чиновници на Отава споделиха, че 360 транспортни средства са останали в блокадата в центъра на града, което е по-малко от към 4000 . Окупацията вбеси доста поданици на Отава, които се оплакват, че са унизени и сплашвани.

В кафене покрай митингите една жена сподели: " Не ме интересува какво прави полицията, стига да постави завършек на това нещо . Работя на две работни места и когато се прибера у дома, слушам единствено клаксоните. Писна ми от това. Просто желая да свърши. "
 Полицията в Отава с ултиматум към протестиращите: Напуснете неотложно
Полицията в Отава с ултиматум към протестиращите: Напуснете неотложно

Органите на реда заплашват с арести и конфискация на транспортните средства
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР