Полиция, прокуратура и КПКОНПИ провеждат спецакция в Белоградчик. От 8:00

...
Полиция, прокуратура и КПКОНПИ провеждат спецакция в Белоградчик. От 8:00
Коментари Харесай

Директорът на НСлС от община Белоградчик: Става въпрос за тежки злоупотреби

Полиция, прокуратура и КПКОНПИ организират спецакция в Белоградчик .

От 8:00 часа сутринта в постройката на Община Белоградчик има полиция и чиновници на Комисията за противопоставяне на корупция и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), заяви Българска телеграфна агенция. На място е и Борислав Сарафов, заместител основен прокурор и шеф на Националната следствена работа.

Сарафов съобщи пред публицисти, че съгласно първичните им данни става въпрос за тежки злоупотреби , а дали ще бъдат потвърдени ще стане ясно в хода на следствието. Злоупотребите са довели до тежко задлъжняване на общината, до заробване на общината поради частен интерес на частно комерсиално сдружение.

За 2 години и половина частен правосъден реализатор е продал 33 общински парцела на стойност 1 600 000 лева, с цел да бъде овъзмездено това частно сдружение, заяви Сарафов. След експертизи ще стане ясно в какъв размер е вредата, която е нанесена на общината.

В края на деня ще стане ясно дали ще има повдигнати обвинявания, уточни още Сарафов.

В последно време ми се коства, че българската администрация доста постоянно работи на правилото на Хелоуин - лакомство или беля. Ако не се даде лакомство, ще се направи беля. Това не може да се толерира и ние ще работим в полза на жителите и обществото.

Претърсва се домът на кмета и частни търговски сдружения, които имат контракти с общината за сметоизвозване и снегопочистване, изясни още Сарафов.

В кметството се позволяват единствено чиновници.

Имаше информация, че градоначалникът Борис Николов е арестуван, само че час по-късно той застана пред камерите на медиите.
 Българска телеграфна агенция
Попитан защо е бил разпитван, Николов отговори: " за остарели истории, за взаимоотношения с „ Еко-Титан “ и други неща ". 

По думите му става въпрос за " формирано следствено дело по сигнали от тези, които се въртят - старите сигнали - за залесяване, спор на ползи ".
 Българска телеграфна агенция
" Очаквам всичко да завърши както е приключвало и до момента. Една шумотевица, едни голословни обвинявания, само че няма отговорност, за жалост. В страната всеки може да си упреква за каквото си желае. Ако имаше отговорност за погрешни сигнали, щеше да бъде по-друго. 30-40 индивида от Жандармерията през целия ден ще висят тук и най-после ще излезе нищо, запомнете ми думите ", съобщи кметът.

Според локални поданици, пред дома на кмета има и три полицейски автомобила. Освен документи от общината, домът на кмета също ще бъде претърсен, това удостовери пред публицисти и кметът на града.

Засега няма публична информация какви са обвиняванията на Борис Николов.

По отношение на сметопочистването на града, Николов съобщи, че си има търгове, цените са избрани от тях, почистването се прави добре.

Попитан от публицисти дали се усеща отговорен за нещо, кметът беше безапелационен: " безусловно не и го потвърждавам към този момент 5 години. Аз знам какво съм правил. Това ми е 4 мандат. Ако имах нарушавания и злоупотреби, от дълго време да съм спретнат ".

Борис Николов има зад тила си три цялостни мандата като кмет на общината и един повърхностен. Преди месец 13 общински съветници, дружно с ръководителя на Общинския съвет на Белоградчик Боян Минков, в декларация му желаеха оставката, мотивирайки се с негови непрозрачни дейности в ръководството на общината и спор на ползи, съобщи Българска телеграфна агенция.

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР