Полиция премахна вчера сутринта палатковия лагер на протестиращите майки на

...
Полиция премахна вчера сутринта палатковия лагер на протестиращите майки на
Коментари Харесай

Изгониха протестиращите майки далеч от МС

Полиция отстрани през вчерашния ден сутринта палатковия лагер на протестиращите майки на деца с увреждания от столичния бул. "Дондуков ". В сряда родителите се настаниха пред постройката на Министерския съвет. Вчера обаче органите на реда не им разрешиха да реалокират палатките на тротоара под прозорците на Бойко Борисов. Майките прекараха цялата нощ в сряда против четвъртък на жълтите павета сред постройките на държавното управление и президентството в очакване на сутринта да беседват с премиера. Протестиращите блокираха придвижването в центъра на София, което стана причина полицията да им сформира предупредителни протоколи за нарушение на публичния ред.
Жените разпънаха алегорично 28 палатки, изразявайки митинга на всички родители на деца с увреждания в 28-те области на страната. Те не престават да упорстват властта да извърши в най-кратък период поетите законодателни обещания. Протестиращите заплашиха с непрестанно гражданско непокорство, до момента в който не бъдат признати настояванията им.
И през вчерашния ден Бойко Борисов отхвърли да се срещне с майките, макар тяхното гледище. При тях обаче пристигна омбудсманът Мая Манолова. "Ще заставам до тях, до момента в който безусловно справедливите им претенции бъдат изпълнени. За мен е значимо, че финансовият министър постави своя автограф под проекта за деяние, което е гаранция, че нещата ще се случат ", съобщи тя.
ДУМА напомня, че майките желаят Народното събрание да одобри три закона - за хората с увреждания, за обществените услуги и за персоналната помощ. Борисов се ангажира в бюджета за 2019 година да бъдат заделени 150 млн. лева за асистентски помощи, без значение дали хората с увреждания са пълнолетни или не. Протестиращите упорстваха трите закона да бъдат признати до 1 октомври, само че към този момент единствено този за персоналната помощ е импортиран в Народно събрание. Вчера Законът за хората с увреждания най-сетне бе утвърден от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, откакто бе модифициран. Законът за обществените услуги още е на стадий разискване.
В сряда майките реализираха сделка с държавното управление доникъде на декември законопроектите за персоналната помощ и за хората с увреждания да бъдат признати в пакет от Народното събрание. "От нищо няма да бъдат лишени хората с увреждания - в противен случай, ще бъде надградено ", увери по-рано общественият министър Бисер Петков.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР