Полиция и Софийска градска прокуратура влезе в община Бойчиновци, рано

...
Полиция и Софийска градска прокуратура влезе в община Бойчиновци, рано
Коментари Харесай

Полиция и прокуратура влезе в община Бойчиновци

Полиция и Софийска градска прокуратура влезе в община Бойчиновци, рано тази заран. По непотвърдена информация ревизират за осъществяването на европроектите в общината, за които Тина Ивайлова с GlasNews ви сподели в две следствия.

Все още няма информация има ли представител и на Европейската прокуратура, която също е сезирана. Получен е формален отговор от Държавен фонд Земеделие, че отхвърля да удължи плана за осъществяването на пътищата в общината, за който ви разказахме.

От Фонда упорстват общината да върне предплатеното заплащане от над 3 млн. лв.. Проектът е по стратегия за развиване на селските региони.

Кметът Светлин Сретениев на последните избори завоюва следващ четвърти мандат. Седмица, откакто постави клетва получихме сигнали за уволнения на чиновници по схемата, за която към този момент ви описахме.

Ето и формалния отговор на Държавен фонд Земеделие:

На 23.03.2023г. Община Бойчиновци подава молба за удължение периода на контракт № 12/07/2/0/00050 от 09.07.2019 година Като аргументи за желаното удължение, общината показва, че заради несъответствуващи метеорологични условия, осъществяването на строително-монтажните работи на обекта са прекратени и е подписан Акт, Образец 10 на 11.01.2023г.

След осъществяване на нужните инспекции от страна на Държавна фирма „ Земеделие “ е открито, че към молбата не са приложени документи, доказващи нуждата от удължение периода на контракта, заради което до Община Бойчиновци е изпратено уведомително писмо за даване на спомагателни документи на 27.04.2023г. От получената противоположна квитанция излиза наяве, че уведомителното писмо е получено от претендента на 02.05.2023г.

Съгласно член 52, алинея 3 от НАРЕДБА № 12 от 25.07.2016 година за използване на подмярка 7.2. „ Инвестиции в основаването, подобряването или разширението на всички типове дребна по мащаби инфраструктура “ от мярка 7 „ Основни услуги и възобновяване на селата в селските региони “ от Програмата за развиване на селските региони за интервала 2014 – 2020 година „ При неизправност или липса на документи, както и при нужда от даване на спомагателни документи при недостатъчност и неизясненост на декларираните данни и посочените обстоятелства в настояването за изменение на контракта, както и за да се удостовери верността на декларираните данни, РА изисква от ползвателя да показа спомагателни данни и/или документи. Ползвателят показва изисканите му данни и/или документи в период до 10 работни дни от уведомяването “. В рамките на откритият период в Държавна фирма „ Земеделие “ не е получен отговор от Община Бойчиновци и изисканите документи не са показани.

На учредения член 52, алинея 3 от  НАРЕДБА № 12 от 25.07.2016 година, е предписан отвод от подписване на в допълнение съглашение за удължение периода на Договор за разпределяне на безплатна финансова помощ, подписан сред Държавна фирма „ Земеделие ” и Община Бойчиновци и до претендента е изпратено Уведомително писмо за отвод да се подписа анекс на 11.07.2023г.

Община Бойчиновци подава тъжба до Административен съд – Монтана посредством Държавна фирма „ Земеделие “ против Уведомително писмо за отвод да се подписа анекс. Жалбата е изпратена до Административен съд – Монтана и е стартирано правосъдно произвеждане.

След постановения отвод, до Община Бойчиновци е изпратено Уведомително писмо – предупреждение на 23.08.2023г., с което общината е известена, че не е спазен периода за подаване на поръчка за дефинитивно заплащане, с което са нарушени наредбите на член 6, алинея 1, т. 2 и член 15, алинея 1, т. 4 от № 12/07/2/0/00050 от 09.07.2019 година и член 44, алинея 2 от НАРЕДБА № 12 от 25.07.2016 година На общината е указан 14 (четиринадесет) дневен период от приемане на писмото, в който да бъдат показани надлежни доказателства, удостоверяващи съществуване на особени непредвидени условия, довели до справедлива неспособност за подаване на поръчка за заплащане в договорно и нормативно избрания период. Община Бойчиновци е известена, че при непредставяне на посочените надлежни доказателства, Държавна фирма „ Земеделие “ ще пристъпи и към издаване на акт за определяне на обществено държавно взимане в общ размер на 3 176 392,70 лв., състояща се от 2 646 993,96 лв. изплатена дотация по поръчка за предплатено заплащане и 529 398,74 лв., според искане за финансиране на разноски за Данък добавена стойност към поръчка за предплатено заплащане ведно със законната рента, считано от датата на погашение на предплатеното заплащане (14.09.2020г.) и от дата на погашение на финансирани разноски за Данък добавена стойност към поръчка за предплатено заплащане (05.10.2020г.). С писмото изпратено до претендента,  Държавна фирма „ Земеделие “ открива произвеждане по издаване на акт за определяне на обществено държавно взимане за посочената сума.

Община Бойчиновци възразява против Уведомително писмо – предупреждение. Приложените към възражението документи не са счетени за основателни за съществуване на особени непредвидени условия, довели до справедлива неспособност за подаване на поръчка за заплащане в договорно и нормативно избрания период. До Община Бойчиновци е изпратена Нотариална покана, с която е предявено заплащане на дължимата сума в общ размер на 3 176 392,70 лв.. Кандидатът е осведомен, че при несъблюдение на посоченото обвързване за възобновяване на полученото заплащане по Договора, Държавна фирма „ Земеделие “ ще предприеме дейности за наложително събиране на дължимата сума.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР