Полици за 52 млн. продадени в БългарияСобственикът на фалиралия кипърски

...
Полици за 52 млн. продадени в БългарияСобственикът на фалиралия кипърски
Коментари Харесай

Оръжеен бос фалирал „Олимпик“

Полици за 52 млн. продадени в България


Собственикът на банкрутиралия кипърски осигурител “Олимпик ”, който остави без “Гражданска отговорност ” близо 200 хиляди коли в България, търгува и с оръжие, сподели инспекция на “Труд ”. Едноличен притежател на капитала на “Олимпик ” АД е испанецът Диего Гонзалес Алонсо. Това излиза наяве от кореспонденцията на Комисията за финансов контрол с надзорния орган по застраховането в Кипър. Алонсо е притежател на “Олимпик ” посредством неговата компания Hispakol. От връзката с кипърския контрол КФН разполага с лимитирана информация за акционера, от която излиза наяве, че главната му активност е в други страни отвън България и Кипър, и с изключение на посредством клона на застрахователя по никакъв метод не е обвързвана с България.

Проверка на “Труд ” обаче сподели, че активността на Диего Гонзалес Алонсо е доста разнообразна и забавна и слага въпроса по какъв начин “Олимпик ” е получил лиценз в Кипър. През юни 2015 година Комисията за скъпите бумаги в Испания (CNMV) предизвестява обществеността, че лицето Диего Гонзалес Алонсо няма лиценз да дава капиталови услуги. Испанецът има и застрахователно сдружение в Бразилия, което също оперира под марката “Олимпик ”. Алонсо има бизнес и в Санто Доминго – столицата на Доминиканската република. Според осведомителни организации в Кипър испанецът развива застрахователна активност и на Коморските острови в Индийския океан.

Премийният доход на ЗК “Олимпик ” в България през 2017 година възлиза на 52 млн. лева, оповестиха от КФН в отговор на въпрос на вестник “Труд ”. Данните са на база статистическа информация, събирана и предоставена от Българска народна банка. Общият премиен доход, осъществен от клонове на застрахователи от други страни членки на Европейски Съюз, възлиза на 89,4 млн. лева

У нас право да работят имат 618 застрахователи от Европейски Съюз, като 13 имат клон. Загубите за клиентите на “Олимпик ”, чиито полици са прекъснати, се правят оценка на 9,35 млн. лв., сподели Ралица Агайн, зам.-председател на КФН. Обезщетения от “Олимпик ” ще може да се получат от Кипърския гаранционен фонд след септември, когато се чака да се произнесе съдът на Кипър. Българският гаранционен фонд ще изиска да си сътрудничи с кипърския, с цел да помогне при изплащането, оповестиха от КФН.

Ужилени


И „ Пирогов “ е жертва на застрахо­вателя


Най-големият център за незабавна здравна помощ “Пирогов ” също е жертва на банкрутиралия кипърски осигурител “Олимпик ”. Здравното заведение е избрало с социална поръчка компанията и е сключило застраховка “Професионална отговорност ” за близо 69 хиляди лева в края на предходната година със период 12 месеца. Договорът планува сумата да се изплати на четири вноски, тъй че “Пирогов ” няма да понесе огромни загуби – досега би трябвало да е платена третата вноска, а четвърта няма да има. Още няколко наши лечебни заведения са клиенти на българския клон на “Олимпик ”. Те са застраховали и постройките, и медицинския личен състав. Сред тях са многопрофилната болница в Кърджали и “Св. Мина ” в Пловдив, както и още три ДКЦ-та и онкологичният център в Пловдив.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР