Полицията на Ню Йорк ще разположи дронове за наблюдение на събиранията на Деня на труда през уикенда, което поражда опасения за гражданските свободи

...
Полицейското управление на Ню Йорк ще разположи флотилия от високотехнологични
Коментари Харесай

Полицейското управление на Ню Йорк ще разположи флотилия от високотехнологични дронове по време на уикенда на Деня на труда, за да наблюдава оплаквания относно големи събирания, свързани с празненствата на Деня на Америка в Западна Индия, тактика, която беше осъдена от защитниците на гражданските свободи.

Полицейското правоприлагане за годишните празненства, чиято кулминация е в понеделник и преди това беше помрачено от насилие, беше преработено през последните години. Служителите на нюйоркската полиция вече работят заедно с представители на Министерството на сградите и други градски агенции, за да се справят с оплаквания, които не са спешни, като например шум. Властите казаха, че тези оплаквания обикновено са предвестник на насилие.

Кметът Ерик Адамс, самият бивш служител на нюйоркската полиция, отхвърли критиките на полицейската тактика. Технологията не е за шпиониране на веселяци, а за по-добро разполагане на служители и екипи за управление на кризи, каза той на брифинг в петък.

„Има редица обаждания за силна музика, разрушително поведение. Вместо полицията да трябва да реагира и да ги разгледа, те ще използват дронове от безопасно разстояние, а не надолу, летейки в задния двор на някого, за да видят какво имат на скарата“, каза Адамс.

„Те ще използват дроновете, за да определят дали трябва незабавно да изпратят там екипи за управление на кризи, за да помогнат за смекчаване на проблема“, добави той.

Но привържениците на гражданските свободи осъдиха използването на дронове за полицейско наблюдение на обществеността.

НЮ ЙОРК, СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ - 25 МАЙ: Силите за сигурност предприемат мерки около района, където протестиращите се събират, за да отбележат третата годишнина от смъртта на Джордж Флойд, призовавайки за отчетност и реформи в полицейските практики в центъра на Манхатън, Ню Йорк, САЩ на 25 май 2023 г. С напредването на вечерта демонстрацията прерасна в насилие, което доведе до ареста на най-малко двама души. Джордж Флойд, 46-годишен чернокож мъж, беше убит на 25 май 2020 г. в Минеаполис, Минесота от полицай Дерек Шовин, който го притисна към земята с коляно на врата му за повече от девет минути. (Снимка от Selcuk Acar/Anadolu Agency чрез Getty Images) НЮ ЙОРК, СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ - 25 МАЙ: Силите за сигурност предприемат мерки около района, където протестиращите се събират, за да отбележат третата годишнина от смъртта на Джордж Флойд, призовавайки за отчетност и реформи в полицейските практики в центъра на Манхатън, Ню Йорк, САЩ на 25 май , 2023 г. Демонстрацията прерасна в насилие с напредването на вечерта, което доведе до ареста на най-малко двама души. Джордж Флойд, 46-годишен чернокож мъж, беше убит на 25 май 2020 г. в Минеаполис, Минесота от полицай Дерек Шовин, който го притисна към земята с коляно на врата му за повече от девет минути. (Снимка от Selcuk Acar/Anadolu Agency чрез Getty Images) Selcuk Acar/Anadolu Agency/Getty Images

„Всеобхватното наблюдение с дронове може лесно да бъде злоупотребено с цел експлоатиране и дискриминация на нюйоркчани, излагайки на риск цялата ни поверителност“, каза Даниел Шварц, специалист по поверителност в Съюза за граждански свободи на Ню Йорк, в изявление в отговор на планирания дрон от NYPD използвайте през уикенда на Деня на труда. „Тъй като полицията на Ню Йорк продължава да внедрява тези антиутопични технологии, ние трябва да настояваме за по-строги предпазни огради – особено като се има предвид дългата история на отдела за наблюдение и полицейско наблюдение на чернокожи и кафяви общности.“

Полицейските управления увеличават използването на дронове, според ACLU. Групата изчислява, че 1400 отдела вече използват технологията, като повече не само са готови да използват дронове, но и да ги използват за реагиране на битови инциденти, проверки на здравето и дори оплаквания от шум – както полицията на Ню Йорк ще направи този уикенд.

Тъй като все повече акули се приближават до брега, полицията на щатския парк в Ню Йорк разполага дронове като този по плажа Джоунс в Лонг Айлънд, Ню Йорк, за да помогне за забелязването на акулите, преди да се доближат до плувците. (John General/Deborah Brunswick/CNN) Тъй като все повече акули се приближават до брега, полицията на щатския парк в Ню Йорк разполага дронове като този по плажа Джоунс в Лонг Айлънд, Ню Йорк, за да помогне за забелязването на акулите, преди да се доближат до плувците. (Джон Генерал/Дебора Брунсуик/CNN) Джон Дженерал/Дебора Брунсуик/CNN

„Ако полицията изпраща дрон във всяка ситуация, която не е спешна, само защото може да се превърне в извънредна ситуация, те ще изпращат огромен брой дронове, летящи през американските градове с интензивна редовност“, каза Джей Стенли, старши политически съветник за ACLU, който е писал за разширяване на използването на дронове без надзор. „Ако общностите не възпрепятстват използването на дронове от правоохранителните органи, това ще се превърне в ежедневно присъствие на много места. Не трябва да е просто по прищявка на кмета. Трябва да има дискусии в общностите, които могат да бъдат подпомогнати от правоприлагащите органи и да бъдат наранени.“

Няколко дрона ще бъдат управлявани от различни екипи от офицери, което е увеличение от минали години, когато полицията в Ню Йорк разполагаше само с малък брой устройства във въздуха, според служител на правоприлагащите органи. Дроновете ще имат различни възможности. Някои са проектирани да дават аудио съобщение, докато други имат мощни камери, които предават видео към командните центрове на полицията в Ню Йорк, таблетни устройства в патрулни коли и мобилни устройства в ръцете на служителите, каза служителят.

„Искаме хората да се насладят на празненствата, които идват с дневния парад на Западна Индия и J'Ouvert (фестивал), така че искаме тази технология да допълни нашия екип за управление на кризи, нашия полицейски персонал и да реагира по подходящ начин и да може да реагира за рекордно време “, каза Адамс.

Дроновете, каза кметът, ще помогнат на служителите да видят какво се случва за секунди и ще им помогнат да определят кои ситуации се нуждаят от бърза реакция, вместо да разполагат служители да бързат през задръстените улици и да газят през тълпи.

Хората се събират около Kai Cenat, в центъра, на Union Square на 4 август 2023 г. в Ню Йорк. class= Хората се събират около Kai Cenat, в центъра, на Union Square на 4 август 2023 г. в Ню Йорк. Алекси Дж. Розенфелд/Гети изображения

Дроновете бяха използвани по време на гей парада през юни, за да разпръснат големи тълпи с помощта на звуковите системи на устройствата. Те също така дадоха на полицията поглед от птичи поглед, когато хиляди се събраха на Юниън Скуеър през август, след като обещанието на влиятелен човек в социалните медии да раздаде безплатно оборудване за електронни игри отстъпи място на насилие.

Използването на дрон по време на уикенда на Деня на труда бележи първия път, когато технологията ще бъде използвана за наблюдение на частни събирания, свързани с празненствата в Западна Индия.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР