Полицейското насилие при протестите трябва да се упражнява пропорционално на

...
Полицейското насилие при протестите трябва да се упражнява пропорционално на
Коментари Харесай

Това не е Беларус, това е България! Сигнал до ЕП за насилието над цивилни

Полицейското принуждение при митингите би трябвало да се упражнява съразмерно на дейностите на протестиращите, съобщи представителят на Европейска комисия Кристиян Виганд в отговор на въпрос за дейностите на органите на реда в София по време на снощния митинг.

" Комисията е наясно за митингите в България и продължава да следи обстановката от близко. Винаги ясно сме заявявали, че мирните демонстрации са главно право във всяка демократична страна и ние го поддържаме. Макар националните управляващи да са виновни за използването на законните дейности, всяка приложимост на мощ би трябвало да се ползва съразмерно на дейностите на протестиращите ", разяснява Виганд.

Както е известно, късно вечерта на 2 септември, по време на многохиляден митинг, футболни почитатели и други, пластмасови бутилки с вода и всевъзможен различен инвентар против полицията, която дълго време остана безучастна. След което се разиграха брутални подиуми на принуждение против цивилни жители, в това число публицисти.

Министерство на вътрешните работи обаче при защитата на митинга, няма и отговор за какво са позволени ултраси, чиято очевидна цел беше да провокират безпорядък, вълнения и принуждение.

В обществените мрежи се популяризират фрагменти от баталните подиуми, разиграли се на 2 септември през нощта в триъгълника на властта, където хиляди хора се събраха на 56-ия следващ митинг против държавното управление и основния прокурор. Публикувано е и обръщение до Европейския парламент, свикан да обърне внимание на протичащото се " в България, която не е Беларус ". Публикувани са фотосите на трима от всички 126 задържани: съпредседателят на Зелено придвижване Борислав Сандов, журналистът Димитър Кенаров и биологът от Националния природонаучен музей Стоян Бешков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР