Полицейските власти на 26 страни арестуваха 422 души в рамките

...
Полицейските власти на 26 страни арестуваха 422 души в рамките
Коментари Харесай

Над 440 души арестувани в световна операция срещу прането на пари

Полицейските управляващи на 26 страни арестуваха 422 души в границите на международна интервенция против прането на пари, съобщи Франс прес.

В рамките на интервенцията други 4000 души са били разпознати като " финансови мулета ", съобщи през днешния ден основаната в Хага европейска полицейска работа Европол.

Операцията е почнала през септември и е траяла досега. В нея са взели участие полицейските управляващи на 24 европейски страни, а също по този начин и тези на Австралия и Съединените щати. Във връзка с интервенцията са стартирани над 1500 следствия, съобщи Европол.

По време на интервенцията са разкрити близо 5000 преводи, имащи за цел пране на пари, и са предотвратени загуби на стойност 33,5 милиона евро, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Европол е идентифицирала и близо 220 души, които са набирали " финансови мулета ". " Финансовите мулета " са хора, набирани от незаконни организации, практикуващи пране на пари за скриване на произхода на средства, добити по противозаконен метод, съобщи Европол. " Без да знаят, че са забъркани в престъпна активност и излъгани от обещанието за лесни пари, мулетата трансферират откраднати средства от една сметка в друга, като постоянно сметки се намират в разнообразни страни ", коментира европейската полицейска работа.Според статистика на Европол, в 95% от случаите “финансовите мулета ” се употребяват за асимилиране на непозволено трансферирани финансови средства, добити от предишна киберпрестъпна активност. Често средствата са предопределени за финансиране на други престъпни действия и изпиране на пари.

При сходна интервенция предходната година Европол разгласи, че са били задържани над 200 души. 

Парарелно с това от ББР излязоха с информация, че българските управляващи са разкрили 98 финансови мулета през тази година, които създали 100 непозволени транзакции. По този метод са били предотвратени вреди на стойност 14 млн. евро.

За набиране на “финансови мулета ” се употребяват разнообразни схеми, да вземем за пример, уеб сайтове за запознанства, посредством които нарушителите се пробват да убедят жертвите си да отворят банкови сметки за изпращане или приемане на средства. Също по този начин, посредством постове в обществените мрежи с примамливи оферти за работа, гарантираща елементарно и бързо замогване, се цели привличането на вниманието на студенти и младежи. Престъпниците са все по-изобретателни, като неведнъж се възползват от действително съществуващи събития, с цел да създадат предложенията си да наподобяват по-достоверни, да вземем за пример, актуалната пандемия COVID-19. Често пъти те употребяват и информация за набелязаните от тях лица, с която са се сдобили посредством обществените мрежи.

 Повече от 500 банки и други финансови институции са помогнали за докладването на 4942 непозволени транзакции, в които са употребявани „ финансови мулета “, предотвратявайки вреди за 33.5 млн. евро, излиза наяве още от информацията на ББР.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР