Полицейски служители от Нови пазар задържаха помагач в телефонна измама

...
Полицейски служители от Нови пазар задържаха помагач в телефонна измама
Коментари Харесай

Полицаи от Нови пазар хванаха ало измамници в крачка


Полицейски чиновници от Нови пазар задържаха помощник в телефонна машинация и опазиха  спестявания  в размер на 11 100 лв. на 79-годишна локална жителка.  Вчера преди обяд в оперативната дежурна част на РУ- Нови пазар от поданици на града и посредством телефон 112 били получени над десет  обаждания за опити за измами.  Веднага била направена организация и на терен били изведени униформени и цивилни полицейски чиновници. Със служебни и лични коли обхванали огромен периметър от обитаемото място.  В региона на едно от учебните заведения полицейските чиновници забелязали мъж, който  върви по една от улиците, оглежда се и приказва по телефона. 

Последвали го.  Забелязали, че от двора на една къща излиза с торба. Малко по-късно се върнал на същия адрес и взел още нещо, като не спирал да приказва по телефона. Спрян бил за инспекция. Изяснена била самоличността му-  С.К./48г./ от село Войвода. При осъществения персонален обиск от него били иззети  общо 11 100 лв., сложени в торба и буркан.

Парите били предадени от 79-годишна жена  за да „ подкрепи дейностите на полицията “ за залавяне на измамници.  Сутринта  на стационарния й телефон позвънил чужд, който почнал да желае пари от дамата и да й насочва закани и закани, че в случай че не съобщи всичките си пари на нея и околните й ще им се случи най-лошото.  Разговорът прекъснал. Малко след това  се обадил чужд мъж, споделил че се споделя Димитър Димитров. Излъгал, че е служител на реда. Казал, че има информация, че телефонът  й е в лист на измамниците и че е допустимо да я търсят. Помолил я да спомага за задържането им.

С концепцията, че оказва помощ на полицията дамата изпълнила всички указания. Поставила 11 100 лв. в торба и буркан и ги оставила в двора на къщата си. Прибрала се отново съгласно напътствията, с цел да не „ пострада “  ако се наложи пукотевица при задържането на измамниците.   „ Мулето “ пък обяснило, че било наето за работа по телефона. Предния ден получил позвъняване от  непознат, който се показал за притежател на компания в Нови пазар. Казал на С.К. че му трябват хора, които да вървят по адреси в града, с цел да вземат документи и капаро за разнообразни услуги.

Мъжът, който бил безработен  се съгласил, откакто му било дадено положително възнаграждение. Преди да извърши първата поръчка от новия си началник бил арестуван в полицейското ръководство в Нови пазар. Мъжът не е престъпно проявен. Работата по случая продължава. Уведомен е дежурен прокурор в  РП- Нови пазар. Образувано е досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение по член 209 алинея 1 от Наказателен кодекс.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР