Полицейски служители от мисията на ЕС (ЕУЛЕКС) бяха разположени в

...
Полицейски служители от мисията на ЕС (ЕУЛЕКС) бяха разположени в
Коментари Харесай

ЕС разположи полиция в населеното със сърби Северно Косово

Полицейски чиновници от задачата на Европейски Съюз (ЕУЛЕКС) бяха ситуирани в обитаемото със сърби северно Косово, заяви ръководителят на задачата - шведът Ларс-Гунар Вигемарк, пред косовско-сръбския информативен портал kossev.info, съобщи ДПА.

Разполагането става на фона на зародилото напрежение към наредбата на косовското държавно управление за пререгистрация на автобилите със остарели сръбски табели.

Сто тридесет и пет европейски служители на реда патрулират пешком, запълвайки празнината в областта на сигурността, оставена от косовските сръбски служители на реда, които подадаха оставки в символ на митинг против наребдата за регистрационните номера.

" Ние не можем да поемем работата на косовската полиция и да я сменяем ", предизвести Вигемарк.

Наредбата на държавното управление на Косово не разрешава на сърбите в северната част на страната да продължат да употребяват регистрационните табели и документите за транспортни средства, издадени от прилежаща Сърбия. Според регламента те би трябвало да бъдат сменени с косовски регистрационни табели и документи.

Сърбия в никакъв случай не е признавала независимостта на Косово, провъзгласена през 2008 година, претендира за неговата територия и намерено поддържа тези косовски сърби, които се опълчват на властта на косовското държавно управление. Това включва и незаконни банди, които да вземем за пример подпалват колите на тези малко на брой косовски сърби, които са пререгистрирали колите си, отбелязва ДПА.

Регламентът влезе в действие при започване на месеца след няколко отлагания заради сръбски митинги. Понастоящем водачите със сръбски регистрационни номера получават единствено предизвестия. От идната седмица обаче ще може да се постановат санкции.

В началото на месеца представители на етническото сръбско малцинство в Косово подадоха оставки от постовете си в символ на митинг против уволнението на върховен сръбски служител на реда, който не почете решението на държавното управление за промяна на регистрационните номера на колите, заяви Асошиейтед прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР