Полицейски кучета-роботи ще излязат по улиците на Малага, за да

...
Полицейски кучета-роботи ще излязат по улиците на Малага, за да
Коментари Харесай

Кучета-роботи стават полицаи в Испания


Полицейски кучета-роботи ще излязат по улиците на Малага, с цел да наблюдават за извършители на разпоредбите за придвижване (снимка: Alisys)

Властите в испанския град Малага тестват полицейско куче-робот. Служителите ще употребяват 5G технология за дистанционно управление на робота и разбор на изображения за идентифициране на рискови обстановки по пътищата.

Роботът е създаден от локални инженери в продължение на две години благодарение на испанската полиция. През април 2024 година отдалеченото управляването “куче ” излиза на пътя, с цел да открива нарушавания на разпоредбите за придвижване, заяви Ройтерс.
още по темата
Освен това роботизираното куче може да уведомява хората къде е неразрешено придвижването на коли, скутери или други транспортни средства. С течение на времето такива кучета роботи ще се появят и в други градове на страната.

Кучето-робот тежи 35 кг и е оборудвано с пет видеокамери и шест датчика. През 2025 година то ще се снабди и с изкуствен интелект (AI), с цел да извършва независимо задания.

Физическата част на робота е създадена от компанията Alisys, а Институтът по технологии и програмен продукт към университета в Малага дава отговор за създаване на системата за ръководство, която включва връзки и зареждане. Общо пет видеокамери се употребяват за оценка на обстановката в пространството.

Платформата за ръководство на робота употребява 5G технология. Тази високоскоростна връзка с ниска инертност усъвършенства подвижността на робота, като покачва способността му да проучва изображения и да открива евентуално рискови обстановки в действително време. Интегрирането на технологията в системите за социална сигурност е част от програмата на управляващите за модернизиране на правоприлагащите органи и протоколи.

Предимства на технологията

Полицейските роботи са предопределени да създадат прекъсването на трафика, арестите и други напрегнати обстановки по-малко рискови. Те оказват помощ на полицията във всичко – от наблюдаване до почистване на парчета от местопроизшествия и детонации на бомби.

През 2019 година полицията на град Новато изпрати робот вместо човек да достави мобилен телефон за договаряния, с цел да реагира безвредно на конфликт с подпалвач. Това е единствено една от безбройните истории с полицейски роботи, които стават все по-популярни. Роботите се трансфораха в ефикасен инструмент в битката с престъпността, спасявайки живота на хората.

Полицейските роботи не се разграничават доста от другите типове роботи, защото всички те употребяват AI, машинно образование и IoT, с цел да извършват дилемите си. Основната разлика сред полицейски робот и обслужващ робот е в това какви задания са програмирани да извършват. Полицейските роботи, употребявани от правоприлагащите органи и държавните организации, са програмирани да стопират транспортни средства въз основа на модели на шофиране, да употребяват лицево различаване за разкриване на нарушители и даже да предотвратяват измами.

Комбинирането на роботика с технология за самоуправление може да разреши на полицейските коли самостоятелно да стопират водачи и да издават санкции за нарушавания в придвижването – всичко това без наличието на служител на реда. Някои считат, че технологията може да понижи броя на спиранията, породени от запълване на квоти за санкции или просто тъй като хората са подозрителни.

Полицейските роботи са обект на интензивно проучване и развиване в разнообразни страни и организации. Според изданието El Jueves, роботизираната полиция може да донесе евентуално огромни изгоди в Испания във връзка с равенството, поверителността и сигурността – както за полицията, по този начин и за жителите. Вероятността да бъде спрян ще се дефинира само от данните за държанието на лидера, а не от някакви пристрастия.

Недостатъци и опасности

Някои се притесняват, че роботите могат да причинят повече щета, в сравнение с изгода. Полицията на Ню Йорк анулира потреблението на Digidog на Boston Dynamics през 2021 година след отпор от обществеността и държавните чиновници.

Въпреки че роботите може да не са расово предубедени, това не значи, че AI технологията зад тях е съвършена. Всъщност, както откри Джой Буоламвини, канадски компютърен академик от Технологичния институт на Джорджия (MIT), технологията надалеч не е съвършена. Буоламвини откри, че тези, към които е най-вероятно да се насочи полицията, са минимум показани в базата данни за различаване на лица, а това ги излага на нараснал риск да бъдат погрешно разпознати като обвинени в закононарушения.

Считано от 2024 година, роботите и роботизираните технологии могат да бъдат изправени пред механически и финансови ограничавания, които могат да понижат тяхната успеваемост и надеждност. Роботите могат да нарушат поверителността и наблюдението на жителите, в случай че се употребяват без съответно позволение, надзор и единодушие. Роботизираната технология може да провокира опозиция и неодобрение измежду полицейските чиновници, които се усещат застрашени, че ще ще бъдат сменени от роботи.

На роботите и роботизираните технологии може да липсват страст и вътрешен глас, които са значими фактори за сполучливата полицейска работа. Това може да докара до неточности, недоразумения или спорове с хора, които може да изискват състрадание от страна на служителя на реда.

Технологиите изискват промени в законодателството. Според Ройтерс, въпросът за роботите в органите на реда би трябвало да вълнува освен полицията, само че и популацията – хората, които полицията би трябвало да пази и обслужва. Професорът по право в Калифорнийския университет в Дейвис Елизабет Джо споделя, че даже в случай че потреблението на роботи към момента е единствено идея, юристите могат да плануват правните и политически проблеми, които могат да зародят.

Първо, до каква степен хората би трябвало да вземат участие в потреблението на роботи ченгета? Второ, какъв брой насила би трябвало да бъде разрешена на роботите ченгета? Трето, по какъв начин потреблението на робот служител на реда може да повлияе на правни избрания като рационална мощ? Четвърто, дали потреблението на роботи ченгета в допълнение ще усили общественото неравноправие в полицейската активност? И най-после, по какъв начин можем да се създаде обединен метод към полицейските роботи?

Въпросът не е толкоз дали хората желаят роботиката да се употребява в разнообразни области на живота, а по какъв начин най-добре да се направи това.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР