Полицейски коли, оборудвани със специална техника за идентифициране и за

...
Полицейски коли, оборудвани със специална техника за идентифициране и за
Коментари Харесай

МВР пуска по пътищата спецколи, които ще ловят крадени

Полицейски коли, оборудвани със специфична техника за идентифициране и за инспекция в действително време, ще засилят опциите на българската полиция да противодейства на трафика на крадени транспортни средства. Тези старания на Главна дирекция „ Национална полиция “ бяха подкрепени с швейцарско финансиране. Резултатите от шестгодишния план “Противодействие на закононарушения, свързани с трафик на моторни транспортни средства ” показаха заместник-директорът  на ГДНП старши комисар  Благородна Макева, началникът на отдел „ Пътна полиция “- ГДНП комисар Росен  Рапчев и началникът на бранш „ Противодействие срещу собствеността “ към отдел „ Криминална полиция “ – ГДНП  основен контрольор Живко Костурков.

Старши комисар Макева изрази сърдечна признателност към швейцарското държавно управление и швейцарските си сътрудници за градивното им партньорство и финансовата помощ. Изпълнените действия подкрепят активността на нашите полицейски структури за по-ефективно противопоставяне на този тип закононарушения, означи тя и добави, че постигнатите резултати се дължат на комплексната и екипна работа на всички сътрудници по плана. Най-ценното за нас  е усъвършенстваната съгласуваност и взаимоотношение сред способените органи, рационализиране на методите ни за работа и активирането на оперативното и полицейско съдействие, включително присъединяване в интернационалните полицейски интервенции и обмяна на положителни практики, заключи старши комисар Макева.

В рамките на плана е построена система за автоматизирано различаване на регистрационни табели на моторни-превозни средства. Общо 23 полицейски коли в страната, оборудвани със скенери за идентифициране, ще могат да вършат информация в полицейската база данни в действително време. 80 български полицейски чиновници са подготвени в най-новите техники за откриване на крадени коли, осведомени са  с швейцарския опит в кантоналните полицейски ръководства на Нюшател и Женева, както с работата с Шенгенската осведомителна система. Проектът на обща стойност близо 800 хиляди швейцарски франка, от които 85% са швейцарско съфинансиране, е част от Тематичен фонд „ Сигурност “ на Българо-швейцарската стратегия за съдействие. Основният швейцарски сътрудник на Главна дирекция „ Национална полиция “ на Министерство на вътрешните работи по плана е Полицията на Нюшател.

Гости на заключителното събитие бяха ръководителят  на Швейцарското междинно звено Виктор Престел, шефът на „ Специални планове “ – СОИТРОН- MOSY Ян Теро, заместник-директорът на Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ Стефан Джолев и шефът на Изпълнителна организация “Автомобилна администрация ” Бойко Рановски.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР