Полицейски екипи от шест държави са разбили сложна мрежа за

...
Полицейски екипи от шест държави са разбили сложна мрежа за
Коментари Харесай

Разбита е група за киберпрестъпления, задигнала $100 млн. и действала и в България

Полицейски екипи от шест страни са разрушили комплицирана мрежа за киберпрестъпления, част от чиито интервенции са били в България и която е съумяла да задигне към 100 млн. $ от дребни компании, корпорации и неправителствени организации. Това заяви Европол на конференция, предадоха " Ройтерс " и Би Би Си.

Издирваните от дълго време участници от мрежата Goznym са употребявали имейли за фишинг, с цел да заразят компютрите на над 41 хиляди жертви със злотворен програмен продукт.

Ръководител на групата е мъж от грузинската столица Тбилиси, само че нейни членове в България и Украйна са били профилирани в това на поемат контрола на банковите сметки на жертвите и да трансферират средствата, с цел да ги изперат. Руснаците са отговаряли за разработка на програмен продукт, а в Молдова и Казахстан е имало специалисти по криптиране. Част от мрежата са били хора, свързани с изпращането на спам или изпирането на откраднатите средства.

От членовете на групата 10 души към този момент са упрекнати в Съединените щати за незаконен сговор за кражба на онлайн банкова информация и средства, само че по данни на Европол петима от тях са на независимост. В рускоезични конгреси обвинените изтъквали техническите си умения и услугите си.



На конференцията в Хага бе и американският прокурор Скот Брадли, обяснил, че част от офанзивите са против представители на дребния бизнес и благотворителни организации, адвокатски адвокатски фирми и интернационалните организации. По думите му разбиването на Goznym е станало допустимо поради съдействието на американски, грузински, украински, немски, български и молдовски полицейски екипи. Тази взаимна работа може да даде насоки по какъв начин да се работи при бъдещи интервенции.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР