Полицейски екипи от шест държави са разбили сложна мрежа за

Полицейски екипи от шест държави са разбили сложна мрежа за ...

Разбита е група за киберпрестъпления, задигнала $100 млн. и действала и в България.Полицейски екипи от шест държави са разбили сложна мрежа за киберпрестъпления, част от чиито операции са били в България и която е успяла да задигне около 100 млн. долара от малки фирми, корпорации и неправителствени организации. Това съобщи Европол на пресконференция, предадоха "Ройтерс" и Би Би Си.

Издирваните отдавна участници от мрежата Goznym са използвали имейли за фишинг, за да заразят компютрите на над 41 хил. жертви със зловреден софтуер.

Ръководител на групата е мъж от грузинската столица Тбилиси, но нейни членове в България и Украйна са били специализирани в това на поемат контрола на банковите сметки на жертвите и да прехвърлят средствата, за да ги изперат. Руснаците са отговаряли за разработка на софтуер, а в Молдова и Казахстан е имало експерти по криптиране. Част от мрежата са били хора, свързани с изпращането на спам или изпирането на откраднатите средства.

От членовете на групата десет души вече са обвинени в Съединените щати за престъпен сговор за кражба на онлайн банкова информация и средства, но по данни на Европол петима от тях са на свобода. В рускоезични форуми обвиняемите изтъквали техническите си умения и услугите си.На пресконференцията в Хага бе и американският прокурор Скот Брадли, обяснил, че част от атаките са срещу представители на дребния бизнес и благотворителни организации, адвокатски кантори и международни организации. По думите му разбиването на Goznym е станало възможно заради сътрудничеството на американски, грузински, украински, германски, български и молдовски полицейски екипи. Тази съвместна работа може да даде насоки как да се действа при бъдещи операции.

Източник: dnevnik.bg