Полицейската акция Зима“ традиционно ще се проведе в периода 1-30

...
Полицейската акция Зима“ традиционно ще се проведе в периода 1-30
Коментари Харесай

Стартира традиционната акция на полицията „ЗИМА“

Полицейската акция „ Зима “ обичайно ще се организира в интервала 1-30 ноември, като ще протече в три съществени акции:

Първа част от 01.11.2022 година до 10.11.2022 година – “С безвредно пътно транспортно средство през зимата ”, ориентирана е към водачите на ППС – колела, транспортни средства (ПС) с животинска двигателна сила и други В този интервал на акцията работата на чиновниците на Пътна полиция ще бъде ориентирана главно към предварителна защита над държанието на колела, ППС с животинска двигателна сила и други При регистрация и пререгистрация на ППС ще се прави инспекция на светлините за редовност и сходство с нормативните условия.

Местните управляващи взаимно със чиновници на Пътна полиция ще правят инспекции за съществуване на регистрация, както и за редовността на светлинната и светлоотразителната сигнализация на ППС с животинска двигателна сила и на малогабаритната селскостопанска техника. Ще се следи за съблюдаване на въведените ограничавания за придвижване на колела, ПС с животинска двигателна сила и селскостопанска техника по избрани пътища или сектори от тях от републиканската пътна мрежа; ще се взима отношение по отношение на водачите при определяне на движещи се ППС без нужното съоръжение, както и при определяне на велосипедисти и водачи на самостоятелни електрически транспортни средства, неизползващи светлоотразителни детайли върху забележимата част на облеклото, позволяващи да бъдат елементарно видяни, или такива без каска, в случай че водачите са на възраст до 18 години при придвижване отвън обитаемоте места, през тъмната част на денонощието и при понижена видимост. Проверките в това направление ще продължат и след привършване на акцията.

Втора част от 11.11.2022 година до 20.11.2022 година – осъществяване на акция “Пешеходци, пасажери и водачи за приемливост на пътя ”, ориентирана към пешеходците и държанието на водачите по отношение на пешеходците. Дейността на контролните органи ще бъде ориентирана към предварителна защита над държанието на пешеходците, както и над водачите, неосигуряващи преимущество на пешеходците. В този интервал ще се прави деен надзор за съблюдаване от пешеходците на разпоредбите за безвредно секване, както и за предоставяне от водачите преимущество на пешеходците на пешеходните пътеки. При определяне на нарушавания ще бъдат налагани ефикасни наказания. Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието (при полумрак или на неосветени или едва осветени участъци), движещи се погрешно изключително отвън обитаемоте места.

Ще бъде реализиран предпазен надзор и над пешеходци, които демонстрират очевидно желание да пресекат погрешно, като полицейските органи ще взимат отношение на място и ще указват кое е вярното държание.

В последния ден от втората част на акцията ще бъде маркиран Световният ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни катастрофи – 20 ноември 2022 година По традиция денят ще се означи и в храмовете на всички публични религии в страната.

Трета част от 21.11.2022 година до 30.11.2022 година осъществяване на акцията “Безопасно шофиране през зимата “, ориентирана към водачите на моторни транспортни средства (МПС), техническата редовност на колите и държанието на водачите по отношение на пешеходците. Пътна полиция ще подчертава главно към надзор над техническата редовност на колите и на осветителните им системи и над държанието на водачите на ППС, в това число и по отношение на пешеходците.

Водачите ще бъдат осведомени за опциите за осъществяване на техническа консултация за редовността и подготовката на ППС за придвижване при зимни условия и инспекция на фаровете на МПС в интервала на акцията в техническите центрове на главните сътрудници в акция „ Зима “.

В рамките на акцията ще се извърши оглед за положението на пътните настилки, отвесната сигнализация, хоризонталната маркировка и осветеността на секторите от уличната мрежа с нараснала заплаха за ПТП. При нужда ще се изготвят наставления до стопаните на пътя.

Планирани са профилирани полицейски интервенции с избрана устременост.

Независимо от оповестените тематики на акциите при определяне на нарушавания на Закона за придвижването по пътищата и на други нормативни актове по отношение на нарушителите ще се взима отношение на място.

ЗИМАТА Е БЕЗОПАСНА, КОГАТО СИ ГОТОВ ЗА НЕЯ!
За редовността
•Провери редовността на спирачната система (чл. 139, алинея 1, т. 1 от ЗДвП)
•Провери и поддържай чисти, забележими, контролирани и в редовност фаровете, стоповете, габаритите, мигачите (чл. 100, алинея 4, т. 2 от ЗДвП)
•Провери оборудването на 3- или 4-колесното МПС за предпазен триъгълник, аптечка, пожарогасител, светлоотразителна жилетка (чл. 139, алинея 2, т. 1 – 4 от ЗДвП)

Принудителни административни ограничения:
Когато пътното транспортно средство е механически неизправно, то краткотрайно се стопира от придвижване до премахване на неизправността (чл. 171, т. 2, б. „ а “ от ЗДвП)

При ръководство на механически неизправно ППС санкцията е:
50 лева – при установени незначителни неизправности
200 лева – при установени обилни неизправности
500 лева – при установени рискови неизправности (Чл. 179, алинея 6 от ЗДвП, нова, Дъждовни води, бр. 2 от 2018 година, в действие от 20.05.2018 г.)
20 лева - при липса на предпазен триъгълник, светлоотразителна жилетка, пожарогасител и аптечка.
10 лева – придвижване на велосипедисти, водачи на самостоятелни електрически транспортни средства и ППС с животинска двигателна сила в тъмната част на денонощието без светлоотраззителна жилетка.
20-50 лева за погрешно секване на пътното платно.
100 лева и 8 к.точки – при лишаване преимущество на пешеходец на пешеходна пътека.
50 лева – при неизползване на предпазни системи – колани, каски и системи за обезопасяване на деца.

За гумите
•Смени гумите със зимни или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм (отнася се за интервала 15 ноември – 1 март) (чл. 139, алинея 1, т. 4 от ЗДвП)
•Не се движи с пътно транспортно средство, чиито гуми имат разкъсвания
Глобата е 50 лева (чл. 183, алинея 4, т. 5 от ЗДвП)
•Гумите с шипове са неразрешени (чл. 9, алинея 1 от ЗДвП)
•Вериги за сняг се употребяват единствено когато пътните условия изискват това (чл. 9, алинея 1 от ЗДвП)
Глобата е 20 лева (чл. 185 от ЗДвП)

За поддръжката
•Напълни резервоарчето с незамръзваща течност за чистачки
•Провери редовността на чистачките и подмени перата. Предстоят мъгли, слани, дъжд и сняг
•Смени водата с антифриз
•Провери работи ли парното

За сигурността
•Постави в багажника вериги за сняг, въже за изтегляне
•Не подценявай образувалите се локви – под тях се крие дупка или аквапланинг
•При попадане в аквапланинг не използвай спирачка, а отнеми от газта и задръж крепко кормилото, не променяй посоката на придвижване

За съобразителността
•Винаги се осведомявай за прогнозата за времето и за поправки по маршрута си на придвижване
•Излез от у дома десетина минути по-рано, с цел да подготвиш автомобила си за път
•За плануван дълъг път зареди гориво, телефона, храна и вода, вземи топли облекла и одеяло

*Източник: www.mvr.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР