Полицаят, обвинен в побой над протестиращ срещу кабинета Орешарски, по

...
Полицаят, обвинен в побой над протестиращ срещу кабинета Орешарски, по
Коментари Харесай

Полицай осъди прокуратурата, СГС го оправда за побой над протестиращи

Полицаят, упрекнат в побой над протестиращ против кабинета Орешарски, по време на „ нощта на белия рейс ” през 2013 година, осъди прокуратурата. Софийският градски съд му е определил обезщетение от 30 хиляди лв..
Преди дни арбитър Петя Алексиева от Софийския градски съд (СГС) е почела отчасти желае на Веселин Денчев за неимуществени вреди от противозаконното обвиняване, който е изискал обезщетение от 80 000 лв., оповестява lex.bg.

На 24 юли 2013 година Денчев е един от стотиците служители на реда, изпратени да овладеят напрежението пред Народното събрание. Тогава Министерство на вътрешните работи се пробва да изведе депутатите с бял рейс, нападнат от стачкуващи с камъни. Главният прокурор Сотир Цацаров разяснява, че лицето, което от видео записи се вижда, че нанася удари въхру протестиращите, реализира полицейско принуждение.

Във видео от митинга, се вижда по какъв начин жандармерист с бяла маска удря протестиращи с палка. Проверка открила, че маскираният жандармерист евентуално е Веселин Денчев. Съдът обаче го оправда заради липса на безспорни доказателства, че той е удрял протестиращи. Според инспекцията служителите на реда са са удряли протестиращи единствено по мускули и крака, а също така имало групово нарушение на публичния ред и използването на принуждение е била законна. Полицаят беше осъден единствено с „ документално предизвестие “ поради използването на маската и по тази причина, че не е показал отчет след случая, само че тъкмо това наказване беше анулирано от съда.

След воденото 3 години дело, служителят на реда получи оправдателната присъда и заведе дело против прокуратурата за претърпян стрес и оскърбление, което печели на първа инстанция.

Случаят и последвалото дело против униформения бяха необятно отразени в медиите и това е една от аргументите в този момент Денчев да получи и по-голямо обезщетение за неимуществени вреди. В исковата си молба до Софийски градски съд той написа, че е през тези години е претърпял доста боязън, оскърбление, стрес, разболял се, разрушило се и фамилията му, сменил и работата си, защото търпял и насмешки от сътрудници. В един миг Денчев даже не желал да излиза от вкъщи си, свидетелства негов някогашен сътрудник. Той споделя, че в обществените мрежи имало мнения и фотоси на Денчев, съгласно които той бил отговорен за всичко в злощастната нощ. Част от мненията били много заплашителни и той се тормозил да не бъде разпознат на улицата и някой да реши да се саморазправя с него. Според показанията на този очевидец имало и заплашителни мнения в обществени групи.

Съдът приема, че в тази ситуация претърпените неимуществени вреди са по-големи от нормалните поради необятния публичен отзив и поради това, че обвиняването е обвързвано директно с работата на служител на реда.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР