Полицаят, който простреля смъртоносно 18-годишния младеж, заподозрян в грабеж, след

...
Полицаят, който простреля смъртоносно 18-годишния младеж, заподозрян в грабеж, след
Коментари Харесай

Официално: Полицаят, който застреля 18-годишен при преследване, е ползвал личен пистолет

Полицаят, който простреля смъртоносно 18-годишния юноша, обвинен в обир, след гонене в София, е употребявал персоналното си оръжие. Това разгласи пред БНР основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев.

Той удостовери неофициалната до момента информация, че служителят на реда е носел със себе си и персоналния си, и служебния си револвер. Според обясненията на служителя на реда при гонитбата кобурът на служебното оръжие се е скъсал, което наложило да стреля със своето. По думите на Живков в столичната полиция тече инспекция " какво е наложило тези административни дейности " - т.е. носенето на два револвера.

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи обаче направи уточнението, че в закона е разказано по какъв начин, по кое време и при какви случаи е възможно служител на реда да стреля по обвинен. Там обаче на никое място не написа какво би трябвало да е оръжието - персонално или служебно.

Според Закона за Министерство на вътрешните работи по какъв начин чиновниците на реда би трябвало да носят служебно оръжие се дефинира с директива на министъра на вътрешните работи. Такава е призната през 2015 година и е променяна последно през 2018 година, сподели инспекция на Булевард България. През 2017 година в подзаконовия нормативен акт обаче е записано, че " чиновниците извършват служебните си отговорности със зачисленото им служебно оръжие ".

Инцидентът, при който простреляният юноша умря от раните си, се случи в понеделник вечерта в столичния квартал " Лозенец ". Полицаят е създал предупредителни изстрели преди да насочи оръжие към беглеца, който е един от трима обвинени за обир. В четвъртък стана ясно, че другите двама, които са арестувани, към този момент са с повдигнати обвинявания за извъшеното закононарушение. По данни на Коцев това не е и първият им обир - следствието има данни и за още сходни закононарушения, дело на младежите.

Престои да се разбере дали против униформения ще бъде повдигнато обвиняване и в какво. Ден след случая от прокуратурата обясниха, че на база резултатите от чакащи се експертизи, възможните обвинявания могат да бъдат разнообразни.

До момента и Коцев, и други високопоставени чиновници на Министерство на вътрешните работи са на мнение, че 33-годишният служител на реда не е превишил правата си при потребление на оръжие, споделят, че е безукорен в службата и има доста награди за достижения.

Кога се употребява оръжие - без да е конкретизиран типът му, е разказано в закона. Това може да се прави единствено когато е " безусловно належащо " и в следните случаи:
при въоръжено нахлуване или опасност с оръжие; при освобождение на заложници и отвлечени лица;след предизвестие при задържане на разположение, извършващо или направило закононарушение от общ темперамент, в случай че то оказва опозиция или се пробва да избяга - каквото в тази ситуация е направено, съгласно данните на Министерство на вътрешните работи след предизвестие за попречване бягство на разположение, арестувано по съответния ред за осъществено закононарушение от общ характер;при взимане на ограничения за обезпечаване на персонална сигурност
Законът повелява още, че служителят на реда е задължен да направи " всичко допустимо " да опази живота на лицето, против което насочва оръжие, както и да не заплашва живота на други хора. Има и още едно конкретизиране: " Забранява се използването на оръжие за задържане или попречване бягството на разположение, извършващо или направило ненасилствено действие, в случай че лицето не съставлява заплаха за живота и здравето на другиго ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР