Полицай насочва пистолета си към група протестиращи, стреля, млад мъж

...
Полицай насочва пистолета си към група протестиращи, стреля, млад мъж
Коментари Харесай

60 секунди запис, пет часа проучване: как "Ройтерс" проверява видеата от потребители

Полицай насочва револвера си към група протестиращи, стреля, млад мъж пада обратно, хванал се за гърдите – тези 60 секунди бяха уловени от камера в пика на митингите в Хонконг. Журналистите на организация " Ройтерс " в Лондон и Сингапур са видели записа, който е дело на дилетанти, и са отделили часове, с цел да открият достоверността му. Историята описват в поредицата материали Backstory, чиято цел е да покаже журналистическата работа " зад кулисите ".

Макар организацията да има лични екипи на място, първите фотоси от мястото на събитието постоянно се вършат от инцидентни очевидци. Новинарските организации по света желаят тези фотоси – само че " Ройтерс " може да ги популяризира единствено в случай че е сигурна, че те са действителни.

" Отделяме доста старания да намерим източник и доказателства за достоверността на материалите ", споделя Хейзъл Бейкър, която оглавява екипа за наличие от консуматори. " Процесът е комплициран и изисква време и непримиримост. "

Няма подозрение, че стрелбата е била на 1 октомври – това е доказано от голям брой очевидци, управляващите също са удостоверили, че протестиращ е бил ранен. (Това по-късно отприщи още митинги.)

Първите клипове в обществените мрежи демонстрират фрагменти, дълги няколко секунди, без подтекст. Екипът на " Ройтерс " взема решение да изчака, до момента в който види видео, което демонстрира по-пълна версия на събитията. Появяват се три такива, оповестени от студенти по публицистика, доста от които са пращали материали на " Ройтерс " и преди и може да им се има вяра.

Екипите в Сингапур и Лондон се свързват с тях и получават информация за точното място, където е бил протестиращият, кой е бил и какво се е случило. После съпоставят получените данни с видеата благодарение на Гугъл Street View и други фотоси на магазина, пред който е станал случаят – с цел да се уверят, че това е точното място.

Всяко видео бива сравнявано и с други записи от разнообразни ъгли, с цел да се ревизира дали някой от записващите не е редактирал своя материал. Стари туристически фотоси на същото място също оказват помощ да се сравнят детайлите.
Проверката кадър по кадър лишава пет часа – и едвам по-късно журналистическият екип взема решение, че има задоволително доказателства, с цел да си разреши да натисне бутона " публикувай ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР