Полицаите започнаха вече да налагат глоби и на разхождащи домашни

...
Полицаите започнаха вече да налагат глоби и на разхождащи домашни
Коментари Харесай

С куче в парка: Когато заповедта забранява, а министърът разрешава – МВР глобява

Полицаите започнаха към този момент да постановат санкции и на разхождащи домашни любимци в паркове и градинки. Семейство от Бургас се оплака, че са им формирани два акта за по 300 лв., откакто разхождали кучетата си в морската градина в града.
Пред „ Нова телевизия “ Пламен и Вяра описаха, че живеят на метри от парка и извели кучетата си за 15 минути, като спазвали и отдалеченост. Полицаи обаче ги спрели и глобили, като им обяснили, че разходките и на домашни любимци в парковете не са позволени.

„ Полицаите ми обясниха, че съгласно наредбата нямаме право да разхождаме кучета в паркове и градинки. На уеб страницата на Министерство на здравеопазването е написано, че имаме право. Получава се абсурд. Кой е прав – министър Ананиев или полицията? “, пита потърпевшият и споделя, че ще апелират актовете.

Парадоксът е в това, че на 20 март здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, в която се споделя, че се преустановяват визитите на паркове, градски градини, спортни и детски площадки, уреди на открити и закрити публични места.

Изключения за домашни любимци в заповедта не са посочени и тя не е променяна. Също на 20 март обаче, след питане от публицисти, от Министерството на здравеопазването осведомиха, че домашни любимци може да бъдат разхождани в паркове и градинки, само че не би трябвало да се провокират скупчвания на жители, като за задачата следва да се съблюдава отдалеченост от най-малко един метър сред притежателите на животните.

Това изключение не влезе в нито една от издадените заповеди на министър Ананиев и официално служителите на реда имат учредения да глобяват, като се базират на формалната заповед, а не на прессъобщение в уеб страницата на здравното министерство.

Преди дни и столичният кмет Йорданка Фандъкова акцентира, че заповедта на министъра не вкарва изключение за домашни любимци от възбраната за визити на парковете, само че към този момент санкционирани столичани няма. „ Не санкциите би трябвало да ни управляват. Нека бъдем виновни “, разяснява Фандъкова.

Във Варна към този момент няма сигнали за наложени санкции, само че там полицията също не позволява на хората да разхождат домашните си любимци в парковете. Още след заповедта на министъра, началникът на „ Охранителна полиция “ в морската столица Илиян Илиев разяснява пред БНР, че хората би трябвало да са виновни и да разхождат кучетата пред блоковете, а не из целия град.

В същото време от през днешния ден проработи и Единният информативен портал с настоящи данни за ковид. Той беше показан публично от Красимир Божанов, шеф на дирекция „ Модернизация на администрацията “ към Министерския съвет, който категорично акцентира, че една от главните функционалности на портала е и да ориентира жителите за настоящите ограничавания.

В него има специфична секция „ ограничаващи ограничения “, в която са разказани всички забрани, въведени със заповед на здравния министър в последния един месец. Сред тях е и тази за визити на паркове и градинки, само че в обяснението категорично е посочено, че домашни любимци може да бъдат разхождани там, стига да не се провокират скупчвания и да се съблюдава отдалеченост.

Заповедта на здравния министър, която е общият административен акт, който служителите на реда и всички жители би трябвало да извършват, обаче не вкарва никакви изключения.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР