Полицаите заплашиха с всекидневни протести по време на европредседателството на

...
Полицаите заплашиха с всекидневни протести по време на европредседателството на
Коментари Харесай

Полицаите заплашиха с протести по време на европредседателството

Полицаите заплашиха с всекидневни митинги по време на европредседателството на България през първата половина на 2018 година, в случай че настояванията им за по-високи заплати не бъдат задоволени.

" Ръководството на Министерство на вътрешните работи не желае да чуе настояването ни за нарастване в този момент, а ни залъгва с покачване на заплатите при започване на идната година... Готови сме да продължим митингите след поемането на председателството на евросъюза и тогава те ще бъдат ежедневни ", съобщи в изявление за БНР през днешния ден ръководителят на най-големия от седемте полицейски синдикати - Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи (СФСМВР) Валентин Попов.

 Полицаите заплашиха с митинги по време на европредседателството
© Юлия Лазарова

По самодейност на синдиката през днешния ден няколко хиляди служители на реда излязоха на следващ митинг по улиците на София с три основни претенции: нарастване на заплатите с минимум 15%, обвързване на главното заплащане със обществено измерим индикатор и правенето на нов закон с присъединяване на чиновниците на Министерство на вътрешните работи.

Шествието под наслов " За почтено възнаграждение " потегли от градинката до постройката на Министерство на вътрешните работи, мина през Министерството на финансите и доближи до площад " Народно заседание ". По закон чиновниците на Министерство на вътрешните работи нямат право да стачкуват, само че протестните им дейности към този момент се трансформират в традиция, най-често преди приемането на държавния бюджет в края на годината.

За разпределението на 55 млн. лева

В коментар на митинга през днешния ден министърът на вътрешните работи Валентин Радев и заместникът му Стефан Балабанов подчертаха, че в бюджета на Министерство на вътрешните работи за идната година ще бъдат отделени още 55 млн. лева за повишение на заплатите, само че то не може да бъде направено в границите на тази календарна година, а от началото на идната.

" Ще има 15-процентно нарастване, само че за някои чиновници. За някои ще има 10%, за някои - 2%, за някои - %1. Много по-важно е не да увеличим заплащането сега, а това да бъде трайно, те да знаят, че всяка година ще бъде по малко, ще има някаква резистентност да бъдат давани тези пари, които ще бъдат в допълнение на тези, които най-вече ги заслужават, както те се показват - на терен ", разяснява Валентин Радев в изявление за Българска национална телевизия тази заран. Той добави, че е удовлетворил огромна част от настояванията на синдикатите, като в това време акцентира, че желае Министерство на вътрешните работи да се почисти от всички " гнили ябълки ", припомняйки ареста на двама служители на реда от звеното за дрога поради наркоразпространение и рушвет.

 Полицаите заплашиха с митинги по време на европредседателството
© Юлия Лазарова

Пред БНР Стефан Балабанов съобщи, че служителите на реда нямат учредения за митинги, защото се прави вероятното за угаждане на настояванията им. Той уточни като образец отделени тази година спомагателни 39 млн. лева за погашение на дължими суми на служителите на реда, а дружно с тях дадени 11 млн. лева за реализирани положителни резултати и 10 млн. лева за характерни служебни действия. Според него казусът с униформите значително е решен и до края на годината всички чиновници ще бъдат оборудвани, както би трябвало. Синдикалистът Валентин Попов отхвърли изказванията му и разгласи, че единственото реализирано през последната година са били промени в закона, които разрешили на част от чиновниците да си получат парите за униформи, които не са взимали от години.

Преговорите по настояванията на служителите на реда не престават във вторник на среща на синдикатите и представители на Министерство на вътрешните работи. Тогава управлението на вътрешното ведомство ще изиска от протестиращите предложение по какъв начин да бъдат диференцирано разпределени спомагателните 55 млн. лева, с цел да може най-сериозно покачване на заплатите да получат служителите на реда, които са изложени на максимален риск.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР