Полицаите, задържали разследващия журналист от „Биволь” Димитър Стоянов и румънския

...
Полицаите, задържали разследващия журналист от „Биволь” Димитър Стоянов и румънския
Коментари Харесай

Шефът на ГДБОП за ареста на журналисти: Не дължа извинение на никого

Полицаите, задържали проверяващия публицист от „ Биволь” Димитър Стоянов и румънския му сътрудник Атила Биро, са били на конфиденциален пост и не са знаели, че публицистите ще идват на местопроизшествието. Това сподели в предаването „ Тази събота” по bTV шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Журналистите бяха арестувани край Радомир, до момента в който работят по свое следствие, уличаващо строителната компания „ Джи Пи Груп” в двойно счетоводство и корупционни практики, свързани с европейски фондове. Спиридонов обаче беше безапелационен, че не е възпрепятствано журналистическо следствие. Според него служителите на реда са си изпълнили отговорностите както би трябвало.

Пред bTV Димитър Стоянов описа, че при задържането си с Атила Биро не са имали право да проведат телефонен диалог и беше безапелационен, че това е нарушаване на техните права. „ Стояхме към 1 час закопчани с белезници, а в идващите 3 часа са били на местопроизшествието, още веднъж арестувани, само че без белезници, очевидно бяха открили кои сме”, добави той. Журналистът уточни, че най-вероятно ще търси отбрана на нарушените си права по правосъден път. „ Очевидно е, че няма воля да се проверява корупцията по високите етажи на властта. Много допустимо е този случай да затихне като доста други”, счита проверяващият публицист.

„ Не знам какви са претекстовете на управляващите да ни задържат – дали е непросветеност, дали е „ чадър”, дали е неприятна съгласуваност, само че беше реалност, че ни възпряха да си свършим работата. Попречиха ни да събираме доказателства, които и те не събират. Бяхме възпрени с белезници”, посочи той.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов беше безапелационен, че не дължи опрощение на никого. „ Ние сме работили както към всеки български жител. Тези публицисти се намират в региона на местопрестъпление, по което ГДБОП работи. Не очаквайте, че чиновниците, които са били там, че са знаели кой какъв е”, означи Спиридонов.

„ Не сътворяваме ли чувството у българските жители, че са нещо по-малко от българските журналисти”, попита шефът на ГДБОП. „ Какво тъкмо нарушаване бяхме направили, вървешком по път и виждйки чували с нарязани документи? Районът не беше отцепен с ленти”, акцентира обаче Димитър Стоянов.

Спиридонов добави, че откакто на 13 септември са получили точната локация на документите, на мястото е изпратен автопатрул от Перник. В същото време основният редактор на „ Биволь” Атанас Чобанов е подал информация, че още веднъж се цялостни различен автомобил с такива документи и най-вероятно ще тръгне към мястото. „ Поради което направихме организация сътрудниците от Перник да застанат на така наречен конфиденциален пост, който изненада въпросните господа”, акцентира Спиридонов.

Димитър Стоянов твърди, че от ГДБОП са знаели, че публицистите също се движат натам. Спиридонов обаче отхвърли. „ Такава информация не е подавана от господин Чобанов”, безапелационен беше той. „ Изведнъж се появяват хора да ровят из някакви чували и да подритват загасващия огън”, добави Спиридонов.

„ Каква работа имат тези публицисти да се намират на мястото, нали са подали на нас информацията? Българските служби за сигурност ли работят или публицистите? Оставам с усещането, че желаете при българските чиновници на Министерство на вътрешните работи и българските жители най-много да създадете чувството, че журналистическата колегия е освен това от тях”, съобщи шефът на ГДБОП. Цялата работа е „ филм със прогнил сценарий”, посочи той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР