Полицаите, пожарникарите и спасителите са готови за протестни действия. Това

...
Полицаите, пожарникарите и спасителите са готови за протестни действия. Това
Коментари Харесай

Полицаи, пожарникари и спасители са готови на протести

Полицаите, пожарникарите и спасителите са подготвени за протестни дейности. Това заяви Илия Кузманов от Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи пред Българска национална телевизия. Причината за недоволството е, че униформените няма да получат обещаното нарастване на заплащането на нощния труд. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов изясни през вчерашния ден, че средствата не доближават.

Нощното дежурство стартира в 02:00 ч. и приключва в 06:00 ч., за което служители на реда, пожарникари и спасители получават по 25 ст. на час.  В края на предходната година им беше дадено да взимат по 50 ст. на час, само че министърът на вътрешните работи Младен Маринов разгласи, че  това няма да се случи . Новината провокира остра реакция у синдикатите.

Според Илия Кузманов от синдикалната федерация на чиновниците на Министерство на вътрешните работи основанието за неналичието на пари във връзка с нарастване на спомагателните пари и повдигане на заплатите е недопустимо.

" Според нас още веднъж има неточност в планирането, изрично ще продължим да се борим за заплащането на нощния труд. Заедно с КТ " Подкрепа " и Българския лекарски съюз сме почнали акция. Дори тези 50 стотинки са малко. На база на групови трудови контракти на доста места това възнаграждение е над 1 и 50 ст. Тази година също е доста тежка за Министерство на вътрешните работи - идване на папата, евроизбори. Липсата на средства по-скоро като отношение, а не номинална стойност, предизвиква спад в доверието. Липсата на групови трудови контракти в областта на сигурността не дава една резистентност на процеса. Има необятна палитра от Балканите, които ни изпреварват в това отношение. Реакцията е много неприятна, вижда се в обществените мрежи, оставаме с усещане, че някои се пробва да ни натрие носа, поради миналогодишното нарастване ", разяснява Кузманов.

Вътрешният министър Младен Маринов изясни: " Имах желание да увелича нощния труд на тези, които работят за Министерство на вътрешните работи, но  откакто направихме 10% нарастване на заплащането върху главната заплата се оказа, че няма финансиране и за нощния труд.  Полицейската заплата се образува от още един индикатор прослужено време, действително 10% нарастване на главната заплата и прослуженото време е някъде 14%, което на процедура не ми дава опция да финансирам нарастване на нощния труд ".

Синдикатите обявиха, че са недоволни от решението и обмислят даже да излязат на митинг.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР