Полицаите не са родители, учители и инструктори, няма как да

...
Полицаите не са родители, учители и инструктори, няма как да
Коментари Харесай

40% от жертвите на пътя са камикадзета

Полицаите не са родители, учители и инструктори, няма по какъв начин да наваксат неналичието на образование, умения и просвета у водачите
Инцидентите на пътя зачестиха и полицията още веднъж ще ги бори “на мускули ”. Новите ограничения в действителност са остарели и сигурно ще имат резултат, само че за малко.

Крайно време е да разберем, че Министерство на вътрешните работи не е единствената институция, която би трябвало да работи по така наречен война по пътищата. Има доста други, а всичко стартира от възпитанието в фамилията. Чест прави на хора като мъжете на околовръстното, които в понеделник вечерта задържаха пияната жена, тръгнала от София към Русе с 3 промила алкохол в кръвта.

Но тези случаи на будна гражданска съвест са необичайност.

Иначе звучи добре - 8500 униформени ще оказват помощ на пътните служители на реда, патрули ще се движат в трафика, ще дежурят на черни сектори, където стават произшествия, всеобщо ще ревизират дали водачите имат книжки и ще ги тестват за алкохол и дрога.

Жива сила срещу глупостта и простотията

Нито инспекциите ще спрат злополуките с жертви, нито супер-, гига-, мегакамерите, които са като манна небесна за вярата да се опитомят джигитите.

Катастрофите са общо три съществени вида.

Първият е удар сред две транспортни средства.

Вторият е боричкане на пешеходец.

Третият - така наречен пътен случай с присъединяване на едно транспортно средство. Точно тук би трябвало малко да се разсъждава дали ограниченията против водачите ще бъдат съответни. Защото починалите при самокатастрофа са 64 души, или 30% от всички 223 за първата половина на 2022 година За цялата 2021 година жертвите на единични пътни произшествия са 219 (40% от всички 561). Без удар в различен движещ се автомобил, без обстановка на пътя, която изисква държание на различен човек. Като водача на сръбския рейс. Като мъжа, който във вторник се блъсна в мантинелата на същата Автомагистрала “Тракия ”, джипът му се възпламени и детето му почина. Като хилядите в последните 10 година умрели зад кормилото и педалите, с които не могат да работят вярно.

Самоубийства от невежество за водачите

И 95% от тях са правоспособни, които не са употребявали алкохол или дрога. Проблемът е, че в колите им се возят пасажери, които също са в броя на починалите и ранените при самокатастрофи. Те са жертви на водачите, само че и на самите себе си. Защото е значимо кой и по какъв начин те вози.

Повечето българи всеобщо не могат да карат или го вършат по най-нелепия начин - все едно са безсмъртни

Нямат познания, умения, просвета, образование. Как Министерство на вътрешните работи ще навакса тези неналичия? Полицаите нито са майки и татковци, нито учители, нито инструктори, нито другари. С какви тъкмо ограничения чиновниците на реда ще предотвратят гибелта на Иван Беемвето от село Горно Нанадолнище, който отива да пие кафе в прилежащото Долно Нанадолнище, дава газ на завоя, излиза от пътя, блъска се в дърво и умира? Няма по какъв начин даже 8500 служители на реда да застанат до всеки от 2,5-те милиона водачи у нас.

64 души, починали в самокатастрофи за половин година, по никакъв начин не е малко. За съпоставяне - при челни удари сред две коли на пътя са починали 50 души за същия интервал. Според данните на Министерство на вътрешните работи 24 измежду умрелите при самокатастрофи са издъхнали след удар в дърво

11 от тях - след катурване на автомобила отвън пътното платно. 9 - в крайпътно оборудване. 7 - в защитна ограда. Двама - в паркирали коли, и така нататък

Шофьорът камикадзе не се плаши от полицейско наличие. Не му пука от санкциите за скорост, които е натрупал през последните години. Плаща или не, той обича да кара и да натиска газта. Не се поддава на послания като “Карай мъдро - стигни жив ”, нито на апели да се преценява с пътните условия и рестриктивните мерки на скоростта. Дори да ги съблюдава, той отново се блъска в дървото или се прекатурва в канавката. И Министерство на вътрешните работи няма надзор върху дейностите му.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР