Полицаите нарушават правото на лична неприкосновеност и на защита, съдебният

...
Полицаите нарушават правото на лична неприкосновеност и на защита, съдебният
Коментари Харесай

Главният прокурор изпрати становище до Конституционния съд: Крими регистрацията на МВР е незаконна

Полицаите нарушават правото на персонална цялост и на отбрана, правосъдният надзор е фиктивен, сочи Гешев
Данните не се употребяват в процеса

Два текста от Закона за Министерство на вътрешните работи, по които полицията прави престъпната регистрация, опонират на Конституцията. Те нарушават правото на персонална цялост и правото на отбрана, залегнали в главния закон, а правосъдният надзор е фиктивен и малоценен. Това сочи основният прокурор Иван Гешев в мнение до Конституционния съд (КС).

Както писа “Труд”, през юли Конституционен съд образува дело по искане на съдии от Върховния административен съд за оповестяване на противоконстуционни на наредбите, по които в Министерство на вътрешните работи се прави крими регистрацията. Тя се прави на всеки обвинен за съзнателно закононарушение от общ темперамент, на който наложително униформените вършат фотография, вземат пръстовите му отпечатъци и материал за ДНК разбор. Ако той откаже, съдът - без да има достъп до делото и право на преценка за основателността на обвиняването, изцяло официално разпорежда насилствена регистрация.

Според Гешев плануваният правосъден надзор не подсигурява ефикасна отбрана. “В производството пред съда не взе участие обвиненият, чиито права се лимитират и по отношение на който се упражнява държавната насила, или негов бранител и не е планувана процедура по обжалване на правосъдния акт... Няма по какъв начин без запознаване с фактическите данни, на които се основава отправеното искане, съдът да постанови аргументиран и закономерен правосъден акт, с който да позволи насилственото є извършване”, акцентира основният прокурор.

Гешев счита, че полицейската регистрация нарушава конституционното право на персонална цялост. Той припомня, че обстоятелствата, открити освен това посягане, нямат доказателствена стойност в наказателния развой.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР