Полицаи разкриха извършителя на убийство, извършено пред цели 32 години,

...
Полицаи разкриха извършителя на убийство, извършено пред цели 32 години,
Коментари Харесай

Разкриха извършителя на убийство отпреди 32 години с най-малката ДНК проба въобще

Полицаи разкриха причинителя на ликвидиране, осъществено пред цели 32 години, благодарение на най-малката ДНК проба изобщо – еквивалента на 15 човешки кафези.

Техниките, които вършат това достижение допустимо, не са нови. Впечатляващото в тази ситуация е друго – количеството ДНК, посредством което е направено самото разобличаване: едвам 0,12 нанограма. Това е по-малко от който и да е различен случай в историята. За информация – количеството ДНК, употребявано в комерсиалните проби през днешния ден, е от 750 до 1000 нанограма.

Стефани Айзъксън е единствено на 14, когато на път за учебно заведение незнаен човек я атакува, изнасилва, бие и удушава. ДНК от килъра е намерено по тениската ѝ, само че множеството опити да се проучва се оказват несполучливи. Повече от три десетилетия казусът на Стефани остава забранен.

Преди 9 месеца обаче тексаската компания „ Отрам “, занимаваща се с геномна секвенция насочва едно много забавно предложение на основното полицейско ръководство на Лас Вегас (LVMPD). „ Отрам “ споделя, че неотдавна е получила анонимно подаяние, което би трябвало да бъде употребявано за изследването на едно „ студено досие “ (т.е. забранен случай). Няма значение кое, значимото е да е от LVMPD.

“Случаят на Стефани бе определен поради минималните количества ДНК доказателства, с които разполагахме – изяснява лейтенант Рей Спенсър от LVMPD по време на прес конференция. – В резултат на това ние идентифицирахме Рей Марченд – той бе позитивно разпознат като индивида, който прави полово посягане върху Стефани и я убива през 1989-а. “

През последните няколко десетилетия ДНК анализът претърпя съществени промени. Някога той бе възприеман за научна фантастика, през днешния ден може да бъде закупен като подарък за рожден ден. Комерсиалните ДНК проби могат да ви разкрият детайлности за вашия етнически генезис и здравната ви предразположеност към разнообразни болести. Те се употребяват и в медицинските проучвания, вземат участие в борбата с пандемията от ковид и постоянно служат за разрешаване на разнообразни закононарушения. През 2018-та да вземем за пример техника за генетична генаология оказа помощ за залавянето на килъра от Голдън Стейт, който убива 12 души и изнасилва 51 през 70-те и 80-те.

Убиецът на Стефани е разпознат с сходна техника. В рамките на 6 месеца „ Ортрам “ построява генетичен профил от останките от ДНК доказателствата, който след това съпоставят с база данни за предците. Те съумяват да напаснат ДНК-то с братовчед на евентуалния палач на Стефани. Така разпознават и самия палач – мъж, който през 1986-а е упрекнат в убийството на 24-годишната Нанет Вандерберг (която също е била удушена), само че казусът е бил зарязан заради неналичието на доказателства, a 9 години по-късно обвиненият се самоубива.

Това достижение ще способства за разрешението на доста други случаи, които дълго време са се считали за „ студени “ или неразрешими, споделя шефът на „ Отрам “ Дейвид Митълман пред Би Би Си.

Няма доказателства, че Стефани е познавала своя палач. Според лейтенант Спенсър нападението наподобява е било инцидентно, което е понижило доста шанса казусът да бъде позволен по това време.

„ Радвам се, че откриха кой е умъртвил щерка ми – споделя майката на Стефани – не имах вяра, че казусът ще бъде позволен. “

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР